null

Joyce Roodnat

Joyce Roodnat (1955) is journalist en auteur. Vanaf 1980 is ze redacteur bij NRC, waar ze schrijft over film, toneel, literatuur en beeldende kunst. Ze vulde tien jaar lang de wandelrubriek Aan de Wandel (2002-2012). Tot 2006 was ze chef van de kunstredactie, daarna werd ze cultureel commentator. In 2001 debuteerde ze met de roman ‘t Is zo weer nacht, die werd bekroond met zowel de Geertjan Lubberhuizenprijs als de Debutantenprijs. Van haar verschenen verder o.a. de roman Sterrenschot, de stijlgids voor vrouwen Een kwestie van lef en de essaybundel Vrouwen zijn leuker. Vijftien sterke aanwijzingen. In 2017 won zij voor de tweede keer de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar, met haar boek over de films van fotograaf Ed van der Elsken.

 

null

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) is een Nederlandse schrijver en journalist. Hij studeerde politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas en Caïro. Zijn studietijd in Caïro in 1995 leverde het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw op. Daarna werd hij tussen 1998 en 2003 correspondent in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem. Over zijn ervaringen als journalist in het Midden-Oosten schreef hij het boek Het zijn net mensen. In 2006 en 2007 presenteerde Luyendijk het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. In 2011 verhuisde Luyendijk naar Londen, waar hij voor de The Guardian vanuit antropologisch perspectief de financiële wereld van de Londense City onderzocht. Dat resulteerde in 2015 in het boek Dit Kan Niet Waar Zijn dat, nLuyendijk woont sinds de zomer van 2017 weer in Nederland en verdiept zich nu in het populisme, de EU en Brexit.

null

Caroline de Gruyter

Caroline de Gruyter is sinds 2013 Europa-correspondent van NRC Handelsblad. Van 2008 tot 2013 woonde ze in Brussel, waar zij voor de krant de Europese banken- en eurocrisis versloeg. Caroline schrijft ook artikelen voor de gezaghebbende denktank Carnegie Europe en is lid van de European Council on Foreign Relations. Sinds haar vertrek uit Nederland in 1994 is Caroline altijd correspondent geweest. Ze heeft in vele plaatsen gewoond en gewerkt, onder andere tien jaar vanuit Brussel en vijf jaar in Wenen. Caroline zal twee lezingen geven over nader te bepalen actuele onderwerpen, met de mogelijkheid tot vragen en discussie achteraf.

null

Michel Krielaars

Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Rusland en Oost-Europa. Van 2007 t/m 2012 was hij correspondent van NRC in Moskou. In 2014 verscheen zijn boek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek. In 2017 publiceerde hij Alles voor het Moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

null

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen.
Hij is geboren in 1968 te Rijswijk nabij Den Haag. Hij studeerde klassieke letteren aan de Leidse Universiteit, waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de archaïsch Griekse dichter Pindarus en tot 2004 werkzaam was als onderzoeker en docent Oud Grieks. In 2008 vestigde hij zich in de Noord-Italiaanse havenstad Genua, waar hij tot op de dag van vandaag woont en werkt.
Eind 2018 verscheen zijn grote roman Grand Hotel Europa over liefde in tijden van massatoerisme, Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het boek werd bejubeld in de Nederlandse en Belgische pers en werd onmiddellijk een bestseller.

null

Wim Pijbes

Wim Pijbes (1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015.
Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University.

null

Fik Meijer

Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Macht zonder grenzen, De Middellandse Zee, Twee steden en Jezus. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs. In oktober 2017 publiceerde Meijer Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen.

null

Frederike Upmeijer

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

null

Jannie Schipper

Jannie Schipper werkt sinds 2006 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Na haar studie Frans en Arabisch rondde zij de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam af. Jannie woonde en werkte onder meer in Marokko, Libanon, Koeweit en Egypte voor RNW Media (de voormalige Wereldomroep) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast haar freelance correspondentschap voor diverse nationale en internationale media verzorgt zij journalistieke trainingen. Sinds 2018 is zij aan NRC Handelsblad verbonden als correspondent Israël en Palestina. Jannie woont in Jeruzalem.

null

Sijbrand de Jong

Prof. Sijbrand de Jong is hoogleraar Experimental High Energy Physics aan de Radboud Universiteit en deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Tot eind 2018 was de Jong president van de CERN-raad. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmische stralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië.
De Jong concentreerde zich in het verleden met name op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden. Op dit moment is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal.

Hij heeft vele bestuurlijke posities vervuld, o.a. als directeur van de opleiding natuur-en sterrenkunde, het onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics en het Radboud Pre-University College of Science, als lid van de raad van bestuur van FOM en recent als president van de CERN Raad.

null

Remco Breuker

Prof. dr. Remco Breuker is hoogleraar Korea Studies aan de Universiteit Leiden. Hij is historicus op het gebied van Korea en Noordoost-Azië. Regelmatig schrijft hij in NRC opiniestukken over Noord-Korea. In 2018 schreef hij het boek De BV Noord-Korea. Remco Breuker wordt door diverse actualiteitenprogramma’s gevraagd als kenner van de actuele ontwikkelingen in Noord-Korea. Hiernaast is hij vertaler van Koreaanse literatuur.

null

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van Elsevier Weekblad en gespecialiseerd in verhalen over moord en doodslag, tbs en georganiseerde misdaad. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en trad in 1990 in dienst bij Elsevier. Daarvoor werkte hij als kunstredacteur voor het Nieuwsblad van het Noorden en voor de kranten van de GPD. Hij schreef in totaal vijftien boeken. Zijn laatste journalistieke boek is Biografie van de bajes. De roerige geschiedenis van de Bijlmerbajes (2016).

Sinds begin jaren negentig heeft Leistra veel geschreven over Suriname en de Surinaamse politiek. Hij bezocht het land tien keer en publiceerde diverse boeken over Suriname en Surinamers: Parbo aan de Amstel. Surinamers in Nederland (1995) en – samen met Astrid Roemer – Suriname. Een gids voor vrienden (1997). In 1990 schreef hij samen met Martin van Amerongen een boek over voetballer Ruud Gullit, zoon van een Surinaamse vader.

null

Angela Dekker

Angela Dekker studeerde theaterwetenschappen, is journaliste en schrijft onder andere reportages en artikelen voor Vrij Nederland. In 2003 verscheen Onbekende soldaat. In 2007 verscheen Verloren verleden, waarin Angela Dekker op zoek gaat naar het lot van de opeenvolgende generaties Russische ballingen en emigrés.  In 2013 verscheen Diplomaat van de Tsaar van haar hand over de Russische vluchtelingen die na de Revolutie van 1917 strandden in Den Haag. Samen met co-auteur Jessica Voeten werkt zij momenteel aan de biografie over Mata Hari en haar tijd die omstreeks mei 2017 bij uitgeverij Atlas/Contact zal verschijnen.

null

Kester Freriks

Kester Freriks (Jakarta, 1954) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde met als bijzondere richtingen Literatuur- en Theaterwetenschap. Sinds 1981 is Kester Freriks verbonden aan NRC Handelsblad, waarvoor hij toneelrecensies, beschouwingen, reportages, natuurscènes en reisverhalen schrijft. In 1982 ontving hij de Van de Hoogt-prijs voor zijn roman Hölderlins toren. In 2009 publiceerde vogelkenner Kester Freriks zijn poëtische portretten van driehonderd Nederlandse vogelsoorten. In het in november 2016 uitgekomen Het nieuwe vogels kijken – Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen voegt hij daar ruim tweehonderd soorten aan toe.

null

Willem Melching

Dr. Willem Melching is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context.

In het kader van zijn werkzaamheden begeleidt hij geregeld reizen en geeft hij in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Publiceerde over de Republiek van Weimar, de DDR en het Derde Rijk. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR, een Hitler-biografie en recentelijk het essay Waarom Duitsland?