null

Joyce Roodnat

Joyce Roodnat (1955) is journalist en auteur. Vanaf 1980 is ze redacteur bij NRC, waar ze schrijft over film, toneel, literatuur en beeldende kunst. Ze vulde tien jaar lang de wandelrubriek Aan de Wandel (2002-2012). Tot 2006 was ze chef van de kunstredactie, daarna werd ze cultureel commentator. In 2001 debuteerde ze met de roman ‘t Is zo weer nacht, die werd bekroond met zowel de Geertjan Lubberhuizenprijs als de Debutantenprijs. Van haar verschenen verder o.a. de roman Sterrenschot, de stijlgids voor vrouwen Een kwestie van lef en de essaybundel Vrouwen zijn leuker. Vijftien sterke aanwijzingen. In 2017 won zij voor de tweede keer de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar, met haar boek over de films van fotograaf Ed van der Elsken.

 

null

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) is een Nederlandse schrijver en journalist. Hij studeerde politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas en Caïro. Zijn studietijd in Caïro in 1995 leverde het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw op. Daarna werd hij tussen 1998 en 2003 correspondent in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem. Over zijn ervaringen als journalist in het Midden-Oosten schreef hij het boek Het zijn net mensen. In 2006 en 2007 presenteerde Luyendijk het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. In 2011 verhuisde Luyendijk naar Londen, waar hij voor de The Guardian vanuit antropologisch perspectief de financiële wereld van de Londense City onderzocht. Dat resulteerde in 2015 in het boek Dit Kan Niet Waar Zijn dat, nLuyendijk woont sinds de zomer van 2017 weer in Nederland en verdiept zich nu in het populisme, de EU en Brexit.

null

Caroline de Gruyter

Caroline de Gruyter is sinds 2013 Europa-correspondent van NRC Handelsblad. Van 2008 tot 2013 woonde ze in Brussel, waar zij voor de krant de Europese banken- en eurocrisis versloeg. Caroline schrijft ook artikelen voor de gezaghebbende denktank Carnegie Europe en is lid van de European Council on Foreign Relations. Sinds haar vertrek uit Nederland in 1994 is Caroline altijd correspondent geweest. Ze heeft in vele plaatsen gewoond en gewerkt, onder andere tien jaar vanuit Brussel en vijf jaar in Wenen. Caroline zal twee lezingen geven over nader te bepalen actuele onderwerpen, met de mogelijkheid tot vragen en discussie achteraf.

null

Michel Krielaars

Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in Rusland en Oost-Europa. Van 2007 t/m 2012 was hij correspondent van NRC in Moskou. In 2014 verscheen zijn boek Het brilletje van Tsjechov, dat in 2015 bekroond werd met de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek. In 2017 publiceerde hij Alles voor het Moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

null

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft zich onderscheiden in zo goed als alle denkbare genres, behoort tot de meest gelauwerde auteurs van het taalgebied en wordt erkend als een van de dwingendste stemmen in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen.
Hij is geboren in 1968 te Rijswijk nabij Den Haag. Hij studeerde klassieke letteren aan de Leidse Universiteit, waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de archaïsch Griekse dichter Pindarus en tot 2004 werkzaam was als onderzoeker en docent Oud Grieks. In 2008 vestigde hij zich in de Noord-Italiaanse havenstad Genua, waar hij tot op de dag van vandaag woont en werkt.
Eind 2018 verscheen zijn grote roman Grand Hotel Europa over liefde in tijden van massatoerisme, Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het boek werd bejubeld in de Nederlandse en Belgische pers en werd onmiddellijk een bestseller.

null

Wim Pijbes

Wim Pijbes (1961) is directeur van de filantropische Stichting Droom en Daad sinds begin 2017. Pijbes studeerde kunstgeschiedenis en was hoofddirecteur van het Rijksmuseum ten tijde van de grote verbouwing en verantwoordelijk voor de transformatie en heropening. Hier was hij initiator van vele spraakmakende en succesvolle vernieuwingen met als resultaat dat het Rijksmuseum European Museum of the Year werd in 2015.
Pijbes publiceert regelmatig over kunst, filantropie en de rol van cultuur in de samenleving. Pijbes bekleedt uiteenlopende bestuursfuncties bij o.a. de Vereniging Rembrandt, Droog, Museum Voorlinden, de TEFAF en is gasthoogleraar aan Cambridge University.

null

Fik Meijer

Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Macht zonder grenzen, De Middellandse Zee, Twee steden en Jezus. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs. In oktober 2017 publiceerde Meijer Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen.

null

Frederike Upmeijer

Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies. Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna, Dubai en bijvoorbeeld een Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zee gebied. Haar kennis over de kunstgeschiedenis van de Westerse wereld strekt van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de USA.

null

Jannie Schipper

Jannie Schipper werkt sinds 2006 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Na haar studie Frans en Arabisch rondde zij de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam af. Jannie woonde en werkte onder meer in Marokko, Libanon, Koeweit en Egypte voor RNW Media (de voormalige Wereldomroep) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast haar freelance correspondentschap voor diverse nationale en internationale media verzorgt zij journalistieke trainingen. Sinds 2018 is zij aan NRC Handelsblad verbonden als correspondent Israël en Palestina. Jannie woont in Jeruzalem.

null

Sijbrand de Jong

Prof. Sijbrand de Jong is hoogleraar Experimental High Energy Physics aan de Radboud Universiteit en deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Tot eind 2018 was de Jong president van de CERN-raad. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmische stralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië.
De Jong concentreerde zich in het verleden met name op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden. Op dit moment is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal.

Hij heeft vele bestuurlijke posities vervuld, o.a. als directeur van de opleiding natuur-en sterrenkunde, het onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics en het Radboud Pre-University College of Science, als lid van de raad van bestuur van FOM en recent als president van de CERN Raad.

null

Remco Breuker

Prof. dr. Remco Breuker is hoogleraar Korea Studies aan de Universiteit Leiden. Hij is historicus op het gebied van Korea en Noordoost-Azië. Regelmatig schrijft hij in NRC opiniestukken over Noord-Korea. In 2018 schreef hij het boek De BV Noord-Korea. Remco Breuker wordt door diverse actualiteitenprogramma’s gevraagd als kenner van de actuele ontwikkelingen in Noord-Korea. Hiernaast is hij vertaler van Koreaanse literatuur.

null

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van Elsevier Weekblad en gespecialiseerd in verhalen over moord en doodslag, tbs en georganiseerde misdaad. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en trad in 1990 in dienst bij Elsevier. Daarvoor werkte hij als kunstredacteur voor het Nieuwsblad van het Noorden en voor de kranten van de GPD. Hij schreef in totaal vijftien boeken. Zijn laatste journalistieke boek is Biografie van de bajes. De roerige geschiedenis van de Bijlmerbajes (2016).

Sinds begin jaren negentig heeft Leistra veel geschreven over Suriname en de Surinaamse politiek. Hij bezocht het land tien keer en publiceerde diverse boeken over Suriname en Surinamers: Parbo aan de Amstel. Surinamers in Nederland (1995) en – samen met Astrid Roemer – Suriname. Een gids voor vrienden (1997). In 1990 schreef hij samen met Martin van Amerongen een boek over voetballer Ruud Gullit, zoon van een Surinaamse vader.

null

Angela Dekker

Angela Dekker studeerde theaterwetenschappen, is journaliste en schrijft onder andere reportages en artikelen voor Vrij Nederland. In 2003 verscheen Onbekende soldaat. In 2007 verscheen Verloren verleden, waarin Angela Dekker op zoek gaat naar het lot van de opeenvolgende generaties Russische ballingen en emigrés.  In 2013 verscheen Diplomaat van de Tsaar van haar hand over de Russische vluchtelingen die na de Revolutie van 1917 strandden in Den Haag. Samen met co-auteur Jessica Voeten werkt zij momenteel aan de biografie over Mata Hari en haar tijd die omstreeks mei 2017 bij uitgeverij Atlas/Contact zal verschijnen.

null

Kester Freriks

Kester Freriks (Jakarta, 1954) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde met als bijzondere richtingen Literatuur- en Theaterwetenschap. Sinds 1981 is Kester Freriks verbonden aan NRC Handelsblad, waarvoor hij toneelrecensies, beschouwingen, reportages, natuurscènes en reisverhalen schrijft. In 1982 ontving hij de Van de Hoogt-prijs voor zijn roman Hölderlins toren. In 2009 publiceerde vogelkenner Kester Freriks zijn poëtische portretten van driehonderd Nederlandse vogelsoorten. In het in november 2016 uitgekomen Het nieuwe vogels kijken – Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen voegt hij daar ruim tweehonderd soorten aan toe.

null

Willem Melching

Dr. Willem Melching is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context.

In het kader van zijn werkzaamheden begeleidt hij geregeld reizen en geeft hij in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Publiceerde over de Republiek van Weimar, de DDR en het Derde Rijk. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR, een Hitler-biografie en recentelijk het essay Waarom Duitsland?

null

Maarten van Rossem

Prof dr. Maarten van Rossem (1943) studeerde van 1962 tot 1970 geschiedenis in Utrecht. Hij promoveerde in 1983 op een studie van joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. In 1996 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie.

null

Patrick van IJzendoorn

Patrick van IJzendoorn (Den Dolder, 1971) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij werkt als correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor onder meer de Volkskrant, Elsevier Weekblad, het Katholiek Nieuwsblad, De Groene Amsterdammer en het Historisch Nieuwsblad.In 2017 kwam bij Uitgeverij Prometheus zijn boek Koel Brittannië uit, over het Britse volksgevoel in tijden van de Brexit. In Greenwich (2023), dat verschenen is bij uitgeverij Ezo Wolf, beschrijft Van IJzerdoorn het Engelse leven op de plek waar de tijd begint. Andere boeken van zijn hand zijn onder meer Londen denkt (2008), De weg naar Wembley (2014), Order! Order! (met Peter de Waard, 2020).

null

Martijn Pieters

Drs. Martijn Pieters studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

null

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) is alom geprezen als een van de veelzijdigste, stilistisch vaardigste schrijvers in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Ze studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Haar eerste boek verscheen  in 1987 als ‘Tine of De dalen waar het leven woont’. Vervolgens publiceerde ze verschillende veelgeprezen romans. Behalve in romans en verhalen uitte Noordervliets belangstelling voor geschiedenis zich ook in boeken als ‘Altijd roomboter’, over haar overgrootmoeder, en in boeken die ze schreef voor het Rijksmuseum en voor de Amstelhof. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. ‘We kunnen dit’, haar meest recente roman, verscheen in januari 2022. Nelleke Noordervliet is columniste voor ‘Trouw’ en voor OVT. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald.

null

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Benali schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant, Passionate Magazine en Vrij Nederland. Hij is tweewekelijks columnist voor Trouw. Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, De langverwachte. Abdelkader is kernlid van de Sociaal Creatieve Raad.

null

Babah Tarawally

Babah Tarawally (1972) is schrijver, columnist en journalist. Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Zijn debuut De god met de blauwe ogen (2010) is een roman over een jongeman die samen met twee anderen op een kamer zit, elk met hun eigen demonen, een kindsoldaat en een in ongenade gevallen militair uit Irak, die de hele dag naar Tom & Jerry kijken. Zijn tweede roman ‘De Verloren hand’ is gebaseerd op oorlogstrauma en de verwerking daarvan. Hierin maakte Tarawally gebruik van de Afrikaanse filosofie van Ubuntu; Ik ben omdat wij zijn. Maar ook over de blonde Femke, op zoek naar wat ‘multiculturele spanning’. Beide romans zijn vol Afrikaanse spiritualiteit en het leven van een asielzoeker. Niet autobiografisch, maar wel gebaseerd op de ervaringen van de schrijver zelf.

 

null

Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi (1978) studeerde psychologie aan de UvA en was enkele jaren werkzaam als therapeut. Vanaf 2011 wijdt hij zich fullatime aan het schrijven.I n augustus 2010 debuteerde Ouariachi met de roman De vernietiging van Prosper Morèl. Een verhaal van zijn hand, Zopor, verscheen in de bloemlezing Agents-Provocateurs: 20 onder 35 (2011), een selectie van de origineelste jonge schrijvers van nu. Verder schreef hij verhalen, artikelen en polemieken voor onder meer nrc.next, HP/De Tijd, De Revisor en Knack. In 2013 verscheen de roman Vertedering, die werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Daarna schreef Ouariachi de roman 25, het eerste deel van de trilogie 25-45-70, waarvan de twee andere delen zijn geschreven door David Pefko (45) en Daan Heerma van Voss (70). Op 12 mei 2015 verscheen zijn roman Een honger bij Uitgeverij Querido. In 2017 verscheen Herinneringen in aluminiumfolie, een verhalenbundel. Voor Een honger heeft hij de Literatuurprijs van de Europese Unie in 2017 gewonnen. Voor zijn bijdrage aan het publiek debat heeft hij in 2023 de eerste Vrij Links Vrijmoedigheidsprijs gewonnen. Hij is columnist bij Trouw.

null

Peter Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 werkt hij bij Trouw als eindredacteur, plaatsvervangend chef kunst en filosofieredacteur. Hij publiceerde over de taalontwikkeling van zijn oudste zoon en over kunst en filosofie. Zijn boeken Filosofie van het kijken en Denken over dichten kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker. In 2011 maakte hij met documentairemaker Marcel Prins Andere Achterhuizen. Verhalen van Joodse onderduikers. Van de Amerikaanse vertaling zijn inmiddels ruim 150.000 exemplaren verkocht. Hij werkte nauw samen met René Gude, Denker des Vaderlands en oud-directeur van de ISVW. Met hem schreef hij het kunstboek Door het beeld, door het woord. Op basis van het mede door Gude bedachte agoramodel publiceerde hij in 2015 De Zaanse agora, dat eveneens bij ISVW uitgevers verscheen. In Werk verZetten en Ambachtelijk zingeven werkte Steenhuis het gedachtegoed verder uit.

null

Leo Delfgaauw

Leo Delfgaauw (1956) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte bij het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Daarna werd hij stadsconservator bij het Haags Gemeentemuseum en vervolgens conservator bij museum De Pont in Tilburg. Daarnaast was hij docent kunstgeschiedenis aan verschillende kunstacademies. Momenteel doceert hij aan de Hanzehogeschool en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert met regelmaat over hedendaagse kunst, waaronder zijn dissertatie over ‘de beroepspraktijk van oudere beeldende kunstenaars’. Delfgaauw is voorzitter van het Festival Terug naar het Begin en van de stichting The World We Live In.