Algemene vragen

Welke mensen reizen er mee?

U reist in gezelschap van gelijkgestemden, meestal tussen de 40 en 60 jaar, met een brede culturele en historische interesse.

Wat voor soort reizen biedt Pied à Terre Reizen?

Pied à Terre Reizen biedt inhoudelijke thematische groepsreizen met groepen van minimaal 15 personen en een wisselend maximaal aantal personen, afhankelijk van het type reis. Excursies worden altijd in een groep van maximaal 25 personen uitgevoerd. Veelal bekende sprekers reizen met u mee en de begeleiding van de reizen is in handen van gepassioneerde specialisten. Lees meer bij <Over ons>

Wie zijn de begeleiders/sprekers?

Deskundige sprekers vormen een belangrijk ingrediënt van onze reizen. Curatoren, schrijvers, journalisten, academici en onderzoekers, ze zijn niet alleen onontbeerlijk vanwege hun intellectuele kennis, maar ook door hun vermogen om helder en enthousiast voor een breed publiek te kunnen spreken. Onze sprekers en begeleiders zijn er niet alleen om u te informeren, echter ook om te inspireren en uit te dagen. Dit los van het feit dat het aangename reisgenoten zijn.

Zijn de reizen fysiek zwaar?

Wij gaan ervan uit dat degenen die zich aanmelden voor onze reizen in goede fysieke en mentale gezondheid verkeren. Dit betekent dat u niet afhankelijk bent van anderen. Tijdens excursies worden wandelingen gemaakt van ca. 2 à 3 uur soms over wat lastiger begaanbaar terrein. Dit betekent niet dat u hard moet kunnen lopen, maar wel dat u in staat moet zijn langere tijd te wandelen, stilstaan, luisteren en weer verder te wandelen. Wij behouden ons het recht voor u uit te sluiten van excursies indien het tempo voor u niet haalbaar blijkt. Wij doen dit om ervoor zorg te dragen dat niet een hele groep op een persoon moet wachten.

Ik reis alleen; word ik tijdens mijn reis omringd door echtparen?

Aan  onze reizen wordt deelgenomen door echtparen en individuelen. De programma’s zijn er op gericht dat ieder individu zoveel mogelijk een eigen keuze kan maken, dit afhankelijk per bestemming. Vraagt u gerust na bij boeking wat de samenstelling van het reisgezelschap is op dat moment.

Waarom is er een toeslag voor individuele reizigers?

Idealiter zou iedereen hetzelfde bedrag in rekening gebracht krijgen voor hun kamer, of ze nu alleen reizen of deze delen met een partner. Hoteliers hanteren over het algemeen de regel dat alle kamers hetzelfde kosten ongeacht de bezetting.

Wij onderhandelen met verve met hotels, om de prijzen voor alleengebruik van een kamer zo laag mogelijk te houden, maar zolang hoteliers rekenen per kamer en niet per persoon, zal deze situatie voortduren.

Pied à Terre maakt geen winst op de toeslag voor een eenpersoons kamer.

Is de literatuurlijst verplichte leeskost?

De literatuurlijst die u van ons ontvangt dient slechts ter inspiratie en zal niet overhoord worden. Dit geldt ook voor de reader die u in de meeste gevallen toegestuurd krijgt.

Wat als ik gewoon een eenpersoonskamer wil?

U kunt een eenpersoonskamer aanvragen, indien beschikbaar. Dit zal wellicht de toeslag verlagen. Wij geven de voorkeur aan tweepersoons kamers voor alleengebruik omdat eenpersoonskamers, zelfs in high-end hotels, qua ruimte neigen naar de befaamde boekenkast wat niet bijdraagt aan uw reisplezier.

Ik ben vegetarisch/ik heb een dieet

Op het aanmeldingsformulier kunt u uw dieetwensen vermelden. Speciale wensen kunnen wij aan hotels en restaurants doorgeven. Op intercontinentale vluchten kunnen veelal nog maaltijdwensen doorgegeven worden. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. Binnen Europa kan dit überhaupt niet meer aangegeven worden.

Gaat een reis door?

Bij elke reis vermelden wij de uiterste annuleringsdatum bij onvoldoende deelname. Vaak is dit uiterlijk drie weken voor vertrek Bij annulering krijgt u zo mogelijk een alternatief aangeboden. Indien dit niet aan uw wensen voldoet dan ontvangt u de reissom in zijn geheel retour.

Welke betaalmethodes accepteren jullie?

U ontvangt van ons een factuur met daarop – afhankelijk van het moment van boeken en de datum van vertrek – een bedrag voor de aanbetaling en een bedrag voor de restbetaling. Deze bedragen kunt u voldoen op rekeningnummer NL18RABO0316036595

Is het veilig om te reizen naar ...?

Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft op haar website de zogenaamde reisadviezen. Wij houden natuurlijk de veiligheidssituatie in de landen die wij bezoeken nauwkeurig in de gaten. Dit in overleg met onze contacten ter plaatse evenals met ambassades en consulaten. Daarnaast geven de ANVR en het Calamiteitenfonds toelichting in geval van nood.

Onvoorziene omstandigheden – Acts of God

Natuurlijk zijn wij bij onze reizen afhankelijk van externe onvoorziene omstandigheden zoals het weer of bijvoorbeeld gewijzigde politieke omstandigheden. Wij streven er naar ernaar in dergelijke gevallen een zo passend mogelijk alternatief aan te bieden en behouden ons dus het recht voor om wijzigingen in het programma door te voeren. Bij veranderingen, vertragingen of andere wijzigingen in, dan wel geheel of gedeeltelijke annulering van het reisprogramma als gevolg van dergelijke omstandigheden kunnen wij als reisorganisator niet aansprakelijk gesteld worden voor geleden (vermogens)schade of het derven van reisgenot van de reiziger en/of anderen.

Vragen over het boeken

Kan ik een optie nemen en zo ja, voor hoe lang?

Afhankelijk van de voorwaarden van o.m. luchtvaartmaatschappijen en accommodatie kunt u veelal een optie nemen van maximaal 7 dagen. Dit kan in overleg plaatsvinden. Binnen twee maanden voor vertrek is dit vaak niet meer mogelijk.

Kan ik een kamer op indeling boeken?

Wanneer u zich individueel aanmeldt kunt u op het aanmeldingsformulier aangeven of u ingedeeld wilt worden in een tweepersoonskamer (op basis van dezelfde sekse). Pied à Terre Reizen neemt vier tot zes weken voor vertrek contact met u op als indeling niet mogelijk blijkt doordat zich geen andere individuele deelnemer aangemeld heeft. U kunt dan aangeven of u bereid bent de toeslag voor een eenpersoonskamer te betalen of dat u afziet van deelname aan de reis. In het laatste geval betaalt Pied à Terre Reizen u de reeds betaalde reisgelden zonder verdere kosten terug.

Is verlenging van de reis mogelijk?

Verlenging van uw reis is in veel gevallen mogelijk. U kunt uw wensen schriftelijk aan ons doorgeven, liefst bij boeking. Wij zullen de mogelijkheden en  beschikbaarheid bekijken en u een offerte doen toekomen.

Hoe kan ik mijn boeking annuleren?

Het annuleren van de reisovereenkomst dient per brief of per email te geschieden. Wij waarderen het indien u ons ook telefonisch op de hoogte stelt. Na ontvangst van de schriftelijke annulering maken wij de annuleringsnota in orde. Indien er bij Pied à Terre Reizen een annuleringsverzekering is afgesloten, ontvangt u bij de annuleringsnota tevens een schadeformulier van De Europeesche Verzekeringen.

Annulering door Pied à Terre Reizen

Pied à Terre Reizen heeft het recht om groepsreizen waarbij onvoldoende deelname is tot uiterlijk drie weken voor vertrek te annuleren. Dit recht tot annuleren kan worden uitgeoefend indien het minimaal aantal deelnemers voor de reis zoals gepubliceerd op onze website niet bereikt is. Vanzelfsprekend krijg u in een dergelijk geval u aanbetaalde reissom volledig teruggestort. Eventuele reeds gemaakte visum- en/of vaccinatiekosten zijn voor uw eigen rekening. Uiteraard trachten wij hiermee rekening te houden met de annuleringstermijn.

Als ik een reis via internet boek is dat dan definitief?

Ja. Wij willen u erop wijzen dat boekingen die u via het internet maakt definitief zijn. De zogenoemde ‘afkoelingsperiode’, die in de wet ‘kopen op afstand’ wordt genoemd, is niet van toepassing op reizen die u via onze site boekt.

U krijgt binnen enkele werkdagen bericht of wij de reis voor u hebben kunnen reserveren. Als dit niet is gelukt wordt de boeking uiteraard kosteloos geannuleerd.

Vragen over verzekeringen

Waarom een reis- en/of annuleringsverzekering?

Wij bieden u graag de mogelijkheid om de juiste verzekeringen bij uw reis te boeken. U kunt hier eenvoudig een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten bij a.s.r. Verzekeringen, onze partner in deze. U dient uw annuleringsverzekering binnen 7 dagen na ontvangst van uw boekingsbevestiging af te sluiten. Indien u elders een annuleringsverzekering heeft afgesloten dan adviseren wij u te controleren of de hoogte van het bedrag op uw factuur voldoende gedekt wordt door de verzekering.

Wilt u een reis- en/of annuleringsverzekering boeken? Neemt u dan contact met ons op dan sturen wij u de benodigde informatie toe.

Waarom de Allrisk annuleringsverzekering?
Wilt u zelf kunnen bepalen om welke reden u uw geboekte reis annuleert? Kies dan voor onze Allrisk Annuleringsverzekering. De premie bedraagt 7% van de reissom.
U kunt dan niet alleen een beroep doen op de annuleringsredenen die in de voorwaarden van de basisverzekering staan, maar mag zelf bepalen om welke reden u niet op vakantie wilt. Bijvoorbeeld omdat uw beste vriend(in) ernstig ziek wordt, of als u toch die nieuwe baan of opdracht krijgt en snel moet beginnen. U krijgt voor deze extra annuleringsredenen dan 75% van uw annuleringskosten vergoed. Raadpleeg de voorwaarden voor de uitzonderingen.
Wat dekt de annuleringsverzekering?

Vrijwel iedere ervaren reiziger boekt bij de reis als vanzelfsprekend een annuleringsverzekering. Bij “last minute” boekingen gebeurt dit minder. Toch is het verstandig om ook dan een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze dekt namelijk ook de niet-gebruikte reisdagen. Dus niet alleen de annuleringskosten tussen het moment van boeken en de reis, maar ook de kosten wanneer de vakantie moet worden afgebroken. De dagen die noodgedwongen worden gemist, worden immers ook vergoed.

Wat dekt de reisverzekering?

De reisverzekering van a.s.r.Verzekeringen dekt o.a.:

  • Personenhulp
  • Bagage
  • Geneeskundige kosten
  • Ongevallen

Tegen een toeslag kunt u Geld, Reis Rechtsbijstand,  Skiën en snowboarden, Hulp en huur vervoermiddel, Extra sportuitrusting verzekeren.

Kinderen tot 5 jaar zijn gratis meeverzekerd volgens de combinatie van de 1e verzekerde.

De reisverzekering van de a.s.r. Verzekeringen dekt o.a.:  Personenhulp Bagage Geneeskundige kosten Ongevallen Tegen een toeslag kunt u Geld, Reis Rechtsbijstand,  Skiën en snowboarden, Hulp en huur vervoermiddel, Extra sportuitrusting verzekeren.  U kunt uw kortlopende reisverzekering zelf samenstellen. U kunt zelf kiezen uit de drie varianten Basis, Comfort en Optimaal. Daarnaast kunt u uw verzekering uitbreiden met diverse dekkingen, zodat deze volledig aansluit op uw reis.

 

Basis: de belangrijkste risico’s verzekerd

Met de Basis reisverzekering bent u goed verzekerd voor de belangrijkste risico’s tijdens uw reis. Zo bent u verzekerd voor deskundige hulpverlening via de Europeesche Hulplijn. Daarnaast heeft u recht op enkele belangrijke vergoedingen. Bijvoorbeeld als u per ongeluk iets stukmaakt in uw hotelkamer of vakantiehuis. Of als u plotseling extra reis- of telefoonkosten heeft. U heeft standaard Europadekking. Voor een reis buiten Europa kunt u de Basis reisverzekering uitbreiden met Werelddekking.

 

Comfort: meer dan ruime vergoedingen

De Comfort reisverzekering van de Europeesche biedt meer dan de Basis reisverzekering. Met Comfort krijgt u ruimere vergoedingen voor de dekkingen die u kiest, zoals geneeskundige kosten, ongevallen of bagage. Ook deze reisverzekering heeft standaard Europadekking, die u zelf kunt uitbreiden naar Werelddekking. Uitbreidingen voor Basis & Comfort U kunt uw Basis of Comfort reisverzekering verder uitbreiden met dekkingen die uw reisverzekering nog beter laten aansluiten op uw wensen. Gaat u bijvoorbeeld op wintersport of wilt u zich in het buitenland verzekeren voor rechtsbijstand of geneeskundige kosten? U kunt de dekking dan altijd aanpassen.

 

Optimaal: alles perfect geregeld

Wilt u geen enkel risico nemen? Dan is de Optimaal reisverzekering van a.s.r. Verzekeringen perfect voor u.  Bagage, geneeskundige kosten en rechtsbijstand zijn bijvoorbeeld standaard meeverzekerd. Bovendien  vergoeden zij voor uw bagage tot twee jaar oud de nieuwwaarde, zonder eigen risico. Ook bij deze reisverzekering kunt u kiezen uit Europadekking of Werelddekking.

Wat zijn de kosten voor een annuleringsverzekering?

De premie voor de Kortlopende Annuleringsverzekering is 5,5% van de reissom. De premie voor de Allrisk Annuleringsverzekering is 7% van de reissom. Voor de uitbreiding “Waarnemer” moet 1% extra worden betaald per waarnemer. De poliskosten bedragen € 3,50. Over de premie en de poliskosten betaalt u 21% assurantiebelasting. Klik hier voor de informatiefolder van de kortlopende reis- en annuleringsverzekeringen van a.s.r. Verzekeringen. De voorwaarden van de kortlopende annuleringsverzekering kunt u hier teruglezen. Zie www.asr.nl

Wat zijn de kosten voor een reisverzekering?

De premies voor de verschillende pakketten bedragen:

Europadekking:
Basis: € 0,92 per persoon per dag (Personenhulp, Bagage, Geneeskundige kosten)
Comfort: € 1,02 per persoon per dag (Personenhulp, Bagage, Geneeskundige kosten)
Optimaal: € 2,62 per persoon per dag (Personenhulp, Bagage, Geneeskundige kosten)

Werelddekking:
Basis: € 1,62 per persoon per dag (Personenhulp, Bagage, Geneeskundige kosten)
Comfort: € 1,77 per persoon per dag (Personenhulp, Bagage, Geneeskundige kosten)
Optimaal: € 3,87 per persoon per dag (Personenhulp, Bagage, Geneeskundige kosten)

De premie is per persoon per dag.

De poliskosten bedragen € 3,50. Over de premie en de poliskosten betaalt u assurantiebelasting.

Kijk voor de informatiefolder van de kortlopende reis- en annuleringsverzekeringen van a.s.r. Verzekeringen en de voorwaarden op de site www.asr.nl

Vragen over ANVR, SGR en Calamiteitenfonds

ANVR-consumentenvoorwaarden

Pied à Terre Reizen & Lezingen BV (KvK nr. 67768822) is aangesloten bij de ANVR. De ANVR hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van reizen en van informatie daarover. De reizen op deze website worden aangeboden onder het beding dat de ANVR-Consumentenvoorwaarden (Reisvoorwaarden en/of Boekingsvoorwaarden) van toepassing zijn op alle aanbiedingen op deze website tenzij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat dit niet het geval is. Klik hier voor het lezen en opslaan van de ANVR-Consumentenvoorwaarden en overige belangrijke informatie. Op het boekingsformulier dient u aan te vinken dat u kennis heeft genomen van en akkoord gaat met de ANVR-Consumentenvoorwaarden (Reisvoorwaarden en/of Boekingsvoorwaarden) en overige ANVR-informatie.

Voor meer informatie over de ANVR zie www.anvr.nl

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Pied à Terre Reizen (KvK 67768822)  is aangesloten bij SGR. U kunt dit controleren via www.sgr.nl. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. Deze SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Voor meer informatie over de SGR zie  http://www.sgr.nl

Calamiteitenfonds

Pied à Terre Reizen (KvK 67768822) is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds vallen de op deze internetsite  gepubliceerde reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:
– (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
– de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.
Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.

Voor meer informatie over het Calamiteitenfonds zie  http://www.calamiteitenfonds.nl

Veelgestelde vragen

In deze sectie beantwoorden we veelgestelde vragen over de reizen, het boekingsproces, verzekeringen etc.
Staat uw vraag er niet tussen: bel ons dan op 020-3080080, of stuur een bericht naar reizen@piedaterrereizen.nl of vul het contactformulier in.