De Wereld in Markante Reizen

Decennialang trachten wij reizen te organiseren die daadwerkelijk anders dan anders zijn. Paul Vigeveno, in 1989 oprichter en eigenaar van Voyage & Culture, later uitgebreid met Marco Polo Reizen. Vanaf 1998 samen met compagnon Otto-Mark Schaap werden o.a. Academische Reizen en het Instituut voor Internationale Excursies hieraan toegevoegd. Hanneke van Mierlo werd vanaf 2000 betrokken bij deze organisaties.

Sinds 2016 organiseren Paul Vigeveno en Hanneke van Mierlo onder de naam Pied à Terre Reizen & Lezingen talloze projecten als onderdeel van de gelijknamige boekhandel Geografische Boekhandel Pied à Terre op de Overtoom. Sedert 2020 is de boekhandel onderdeel van Boekhandel Scheltema aan het Rokin in Amsterdam. Pied à Terre Reizen & Lezingen organiseert projecten voor onder meer NRC, Elsevier Weekblad, Trouw en de Volkskrant.

Wij hebben spraakmakende projecten op onze naam staan. In een verder verleden betrof dit bijvoorbeeld de organisatie van de culturele programma’s van het staatsbezoek van HM Koningin Beatrix aan Sofia. In het meer recentere verleden hebben wij onze naam verbonden aan talloze NRC Handelsblad Academies.

En hiermee zijn wij sinds 2016 onder een andere naam doorgegaan. We organiseren al dan niet thematische reizen, telkens met nieuwe invalshoeken en charismatische sprekers/deskundigen die u inwijden in hun wereld. Niet slechts het over u uitstorten van feiten maar de toename van inzicht is belangrijk. Waarbij we trachten tegemoet te komen aan de vele interessegebieden die inherent zijn aan een onderwerp of bestemming. Waarbij we samenwerkingsverbanden aangaan en aantrekkelijke vormen zoeken voor presentaties en lezingen. Op talloze manieren trachten wij reizen naar een niveau te tillen dat ver boven de gangbare norm uitstijgt.

We willen reizen organiseren die een bestemming op verschillende niveaus ontrafelen. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook op het gebied van (geo)politiek, economie, onderwijs, binnenlandse en buitenlandse betrekkingen, waarbij aandacht voor geschiedenis en actualiteit. Dit alles met bezieling, de meest inspirerende sprekers en specialisten en aandacht voor lokale omstandigheden en milieu.

Paul Vigeveno

(1953) studeerde geschiedenis aan de lerarenopleiding en aan het Nutsseminarium van de UvA. Vervolgens doceerde hij een tiental jaren en vervulde uiteenlopende functies in het onderwijs. Sinds 1989 organiseerde hij uiteenlopende cultuurhistorische reizen. Hij richtte de reisorganisatie Voyage & Culture op, waarbij in latere jaren Marco Polo Reizen, Academische Reizen en het Instituut voor Internationale Excursies werden toegevoegd. Hij publiceerde daarnaast verscheidene culturele reisgidsen waaronder de recent verschenen zeer uitgebreide ‘Gids van joods erfgoed in Nederland’ geschreven samen met Jan Stoutenbeek.

Hanneke van Mierlo

(1971) studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht en werkte na haar studie in verschillende functies bij diverse reisorganisaties. Ook was zij twee jaar werkzaam als projectmanager bij een organisatiebureau gericht op de non-profit sector. Vanaf 2002 is zij werkzaam geweest voor Voyage & Culture en later ook de organisaties die tezamen het Institute of Travel vormden. Organiseerde sinds 2006 de NRC Handelsblad academies en daarnaast was zij verantwoordelijk voor conceptontwikkeling, programma en uitvoering van talloze reizen voor diverse opdrachtgevers.

Sweet memories

Wellicht reisde u met ons mee? Herinnert u zich nog de reacties in de Surinaamse pers over de literaire avond die wij organiseerden met medewerking van de kleinzoon van Anton de Kom? Of de eerste Verkiezingsacademie in Washington DC naar een idee van prof.dr. Maarten van Rossem. De boeiende lezingen van Herman Wijffels, destijds werkzaam voor de Wereldbank, tijdens die academie. Of de ralleys van Barack Obama met Bill Clinton en die van Mitt Romney.

Of was u aanwezig bij de vlootschouw door kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima in 2009 in New York? Maakte u het privébezoek aan de Opera van Odessa mee in 2012 toen wij daar met meer dan 400 deelnemers konden genieten van klassiek en modern ballet.

Luisterde u naar Fik Meijer die u toesprak in het theater van Epidaurus op de Peloponessos? Raakte u in de ban van Fellini naar aanleiding van de beelden en verhalen van Joyce Roodnat? Of reisde u mee naar Spitsbergen met onder anderen Ramsey Nasr en Salomon Kroonenberg, waarbij, n.a.v. de VN klimaatconferentie in Oslo in 2010, verschillende onderwerpen de revue passerden, ons onderwijl vergapend aan de uitgestrektheid van Spitsbergen?

Deze lijst is nog lang niet af. Met veel interesse en overgave hebben wij, samen met deskundigen, telkens weer programma’s samengesteld die afwijken van het gangbare. Die een nieuwsgierigheid tonen voor een veelheid aan zaken die u en ons bezighouden.