Programma
Dag 1
Vertrek per KL 861 om 14.40 uur van Amsterdam naar Tokio.
Dag 2
Aankomst in Tokio in de ochtend om 08.40 uur. U wordt hier opgewacht door de Engelssprekende Japanse gids. Na de douaneformaliteiten openen we, samen met de deelnemers aan de pretour die zich in de stad bij ons voegen, deze NRC Academie met een eerste stadsoriëntatie in de wijk Asakusa, eeuwenlang Tokyo’s meest bruisende uitgaanswijk. Centraal gelegen in de wijk ligt de Senso-ji Tempel, ook wel de Asakusa Kannon Tempel genoemd. Deze dateert uit de 7e eeuw en was een bedevaartsoord voor vissers die er langs kwamen via de Sumidarivier. In 1958 (na beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog) is het hoofdgebouw herbouwd en ook de andere tempelcomplexen zijn nieuw, maar de kleurrijke façades hebben nog altijd een grote aantrekkingskracht.
We lunchen gezamenlijk deze eerste dag.
De Tokyo Sky Tree, het hoogste gebouw van Tokyo met 634 meter hoogte ligt nabij Asakusa. Wij zien de Sky Tree en de stad vanaf het Tokyo Tocho Observatory. Nabij heeft Philippe Starck hier een kenmerkend gebouw ontworpen voor de Asahi brouwerij. Traditionele bouw en futurisme op een steenworp afstand van elkaar.
Hierna gaan we naar het hotel. Na de check-in heeft u tijd voor uzelf. ’s Avonds is er een welkomstborrel met diner in het hotel. Hier volgt een toelichting op het programma door Willem Melching die de gehele reis aanwezig zal zijn. Ook maakt u kennis met correspondent Justin McCurry, correspondent van vele kranten, o.a. The Guardian en The Observer. Hij zal in een drietal voordrachten tijdens deze reis spreken over zijn ervaringen in Japan.
Dag 3
Vanochtend gaan we per metro op stap. Allereerst gaan we naar Ryogoku, de wijk der sumoworstelaars. Wij bezoeken hier het Edo Tokyo Museum, in 1993 geopend en qua architectuur geïnspireerd op historische rijstpakhuizen, waar een expert ons verwelkomt. Het museum heeft de grootste collectie kunstvoorwerpen uit de Edo periode en op schaal nagemaakte oude architectonische gebouwen zoals dat van de 17e-eeuwse Nihonbashi brug.
Na de lunch op eigen gelegenheid zetten we de kennismaking met Tokio voort. Binnen de tijd die het programma voorziet, geven wij u een indruk van de verschillende buurten van deze miljoenenstad. Ondertussen ondervindt u hoe het mogelijk is dat deze stad met zoveel mensen zo rustig is: een onvoorstelbaar efficiënt openbaar vervoer en een hoge mate van discipline bij de inwoners.
We zien Tokyo Station van de Japanse architect Tango Tatsuno uit 1914. Met zijn typische neogotische stijl en rode bakstenen doet het denken aan het Amsterdamse Centraal Station van Cuypers.
We vervolgen de kennismaking met de diverse wijken in Tokyo, te beginnen met het Yoyogi Park, gelegen naast Meiji Jingu of het keizerlijk heiligdom. Dit laatste werd in 1920 in traditionele shinto-stijl gebouwd van hout met daken van koper, ter ere van keizer Meiji, die regeerde van 1867 tot 1912. Het is de belangrijkste Shinto-tempel van Tokio. Ten zuiden van het park vinden we het Olympisch complex, ontworpen door Kenzo Tange, met kenmerkende schelpachtige vormen.
Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel. We dineren vanavond gezamenlijk.
Dag 4
Deze ochtend is ter vrije besteding.
Indien u niet heeft deelgenomen aan de pretour is dit uw kans om het Nationaal Museum te bezoeken. Of u keert er voor een tweede maal terug. De zogenaamde ‘inner market’ van de Tsukiji vismarkt is per 29 september niet meer voor het publiek toegankelijk en is per 11 oktober geopend op een andere locatie, Toyosu Market. De zogenaamde ‘outer market’ is wel toegankelijk met talloze eettentjes.
Maar u kunt ook een van de talloze andere musea bezoeken of rustig bijkomen. De begeleiding kan talloze suggesties geven voor de invulling van uw tijd.
Degenen die deelnemen aan de kookcursus waarbij het sushi-maken centraal staat vertrekken om ca. 12 uur vanuit het hotel. Onder begeleiding van (Engels sprekende) Japanse chefs maakt u een aantal gerechten waarbij u met de opgedane kennis terug in Nederland het thuisfront kunt imponeren.
In de loop van de middag verzamelen we bij het hotel en gaan we langs bij de redactie van het landelijke dagblad Asahi-Shimbun, de op een na grootste krant van de vijf nationale kranten van Japan. Samen met de International New York Times brengt deze ook een Engelstalige editie uit in Japan. De makers van het nieuws van deze krant staan ons te woord deze middag en natuurlijk komt de actualiteit aan bod. We krijgen deze middag ook een inleiding van Hatsuhisa Takashima over Japan en de rol van de media.
De avond is ter vrije besteding. U kunt dagelijks aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren. De begeleiding doet suggesties en u kunt kennismaken met de verschillende keukens die Tokyo biedt.
Dag 5
Vandaag maken we een dagtocht naar Nikk? en omgeving. We vertrekken in de ochtend naar het binnenland, met onderweg een stop bij het Chuzenji-meer en de Kegon-waterval. Bij goed weer zijn prachtige panorama’s verzekerd.
We bezoeken het wereldberoemde en overweldigende mausoleum van de sh?guns in Nikk?: het Tosho-gu mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de man die voor het eerst in de geschiedenis Japan echt verenigde tot één land onder één leider. Dit mausoleum hoort voornamelijk thuis bij de Shinto-godsdienst die haar oorsprong vindt in de animistische praktijken die in Japan bestonden ten tijde van de introductie van het boeddhisme uit China.
Op de plaats van het huidige mausoleum stond eerder een groot boeddhistisch tempelcomplex. Dat is verhuisd naar een naburig stuk land maar we zien er op zeer interessante wijze hoe de beide grote godsdienststromingen elkaar in evenwicht houden. Dit is een aspect dat in de verdere reis nog veelvuldig aan bod zal komen. Bij vele tempels staat wel ergens een schrijntje dat er moet voor zorgen dat alle goden tevreden gehouden worden.
We lunchen gezamenlijk in een lokaal restaurant.
De fotogenieke rood gelakte Shinkyobrug is een plaatje en de Rinnoji met de zaal van de drie boeddha’s (Sanbutsu-do) is imponerend. De Tosh-gu in Momoyamastijl werd door duizenden ambachtslieden jarenlang bewerkt en de, na een brand in 1818 verbouwde, pagode uit 1650 is een lust voor het oog. Op de terugreis zien we meer van het omringende nationale park met bergachtige, vulkanische hoogvlakten, meren, bronnen en watervallen. In de herfst is het natuurschoon overweldigend.
’s Avonds keren we weer terug naar ons hotel in Tokyo waar de avond ter vrije besteding is. U kunt weer aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren.
Dag 6
Deze dag verdiepen we ons in de achtergronden die beeldbepalend zijn in de huidige Japanse samenleving. Een afwisselend programma van bezoeken, inleidingen en een nadere kennismaking met het contemporaine Japan.
In de ochtend gaan we per bus naar het Rinkai Disaster Prevention Park. Dit instituut geeft talloze workshops gericht op overlevingsstrategieën na aardbevingen, tsunami’s en andere rampen. Justin McCurry zal verhalen over zijn ervaringen in Fukushima en zal de heer Naohiro Masuda interviewen. Mocht de heer Masuda verhinderd zijn dan zal een andere deskundige van TEPCO (Tokyo Electric Power Company Holdings – eigenaar van de reactoren van Fukushima) aanwezig zijn.
Aansluitend een lunch op eigen gelegenheid en verdere verkenning van de stad. Futuristisch Tokyo vinden we in wijken als Roppongi met de imposante ‘Art Triangle’ waar Tadao Ando de 21_21 Design Sight ontworpen heeft, een platform voor innovatieve en experimentele vormgeving waaraan ook Issey Miyake ten grondslag heeft gelegen.
We zien ook de Mori Tower in de Ropongi Hills, een van de hoogste gebouwen in Tokyo. Indien de tijd het toelaat bezoeken we hier het Mori Arts Center en Art Museum met een tentoonstelling getiteld ‘Catastophe and the power of Art’.
Dan volgt een inleiding door Dr. Prof. Kaoro Iokibe, expert op het gebied van de Meji periode in Japan. De politieke, sociale en economische revolutie die vanaf 1868 leidde tot de opmerkelijke modernisering van Japan, de dramatische culturele transformatie en de snelle opkomst van het land op het wereldtoneel, nu dus 150 jaar geleden. Tenslotte zullen ook de internationale betrekkingen van Japan met onder meer de beide Korea’s aan de orde komen.
Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Hierna keren we terug naar ons hotel. De avond is ter vrije besteding. U kunt weer aangeven of u gezamenlijk wenst te dineren.
Dag 7
We vertrekken vanochtend vroeg voor een dagtocht naar het imponerende Fuji-Hakone National Park. Japan is een land van vulkanen, die zelfs tot aan de stadsrand van Tokyo reiken. We verlaten de stad en gaan op weg naar het Kawaguchi-meer, een van de vijf meren van het Fuji-Hakone National Park. De slapende vulkaan Fuji reikt tot een hoogte van 3776 meter hoog en biedt een spectaculaire achtgrond.
De route zal bepaald worden door de weersomstandigheden en de vulkanologische toestand. Als alles rustig is, gaan we per kabelbaan langs Owakudani met zwavelbronnen, geisers en borrelende modderpoelen en verder tot aan het pittoreske Ashiko-meer waar we een boottocht maken. Dan zijn we middenin de regio van de Fuji. Een dag vol natuurschoon maar ook met aandacht voor de culturele status van de berg Fuji.
We keren vroeg in de avond terug naar Tokyo en dineren hier gezamenlijk.
Dag 8
We verlaten vandaag Tokyo en reizen vroeg per hogesnelheidstrein naar Kyoto. De bagage wordt separaat vervoerd. Kyoto is een stad met ca. 1,5 miljoen inwoners, gelegen tussen de bergen en de culturele parel van het land. Van 794 tot 1869 diende het als hoofdstad en we vinden er nog veel vooroorlogse bebouwing omdat het bespaard is gebleven van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad was de zetel van de keizerlijke macht en de vestigingsplaats van talloze boeddhistische sekten. Verspreid over de gehele stad en langs de buitenrand vormen de honderden shinto- en boeddhistische tempels oases van rust, waarvan wij er uiteraard een aantal zullen bezoeken.
Kyoto biedt daarnaast staaltjes van bijzondere moderne architectuur. Het meest imposante is het centraal station van de Japanse sterarchitect Hiroshi Hara. We lunchen gezamenlijk.
We beginnen met een bezoek aan Fushimi Inari, het grootste schrijn van de duizenden heiligdommen die gewijd zijn aan de god Inari. Het heiligdom met de duizenden vermiljoenrode poorten die een overdekte wandelgang vormen van kilometers lang is indrukwekkend. Vervolgens brengen we een bezoek aan de imposante Fenikshal van het Byodo-in, een tempel in de 11e eeuw gebouwd. De afbeelding van deze mooie tempelhal komen we tegen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld op de Japanse munten van tien yen en op de biljetten van 10.000 yen.
In de vroege avond wandelen we over de inspirerende overdekte Nishiki markt waar een overdadige hoeveelheid ingrediënten voor de Japanse keuken uitgestald liggen. We wandelen door een van de geishadistricten en proeven de sfeer in Ponto-cho, met talloze restaurants aan de rivier en een aanblik van traditionele huizen.
U dineert op eigen gelegenheid en kunt aangeven of u dit gezamenlijk wil doen. De begeleiding kan u weer suggesties geven en u helpen met de reservering.
Dag 9
Wij maakten voor u een selectie uit het grote aanbod in Kyoto en speciale plekken die beklijven: tuinen, tempels, schrijnen, markten en ateliers. Uiteraard bekijken we Ry?anji (de ‘droge tuin’). In deze spirituele zentuin, aangelegd met wit grind, zijn eilandjes met kleine rotsformaties gecreëerd en ze worden beschouwd als de ultieme weergave van het zenboeddhisme.
Ook zien wij Kinkakuji (het ‘Gouden Paviljoen’) dat drie verdiepingen telt, waarvan de tweede en derde verdiepingen met bladgoud zijn bedekt. De aangrenzende vijver laat een duidelijke weerspiegeling van het gebouw zien als het weer het toelaat. We bestuderen de stijlen en onderdelen van deze bouwwerken. Verder wordt aandacht besteed aan de rijke symboliek die te herkennen is van andere bouwwerken en op kunstwerken tijdens de reis.
In de geishawijk Gion vernemen we meer van onze gidsen over het leven van de Geisha. Waar wonen ze, wie zijn ze, waarom zien ze er zo uit…? De wijk wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes en traditionele houten gebouwen.
Tenslotte bezoeken we nog het Kiyomizu tempelcomplex. Deze bestond al voor dat het Japanse geloof Shinto door het Boeddhisme werd verdrongen. De tempel die stamt van voor 1663 is gebouwd op 139 palen van 15 meter hoog, met een indrukwekkende houten veranda, heeft een mooie tuin, een pittoreske Sanmon Poort, en een pagode van vijf verdiepingen.
In de namiddag wonen we een theeceremonie bij, met uitgebreide toelichting over het hoe en waarom. Het is een kunstvorm met nauwkeurige regels en voorschriften. De thee die in de Japanse theeceremonie wordt gedronken is altijd groene thee. Hiervoor worden verse, nog groene theebladeren gedroogd, geroosterd en als poeder bewaard in een houten lakdoos (Natsume). Met een Chashaku wordt het poeder afgemeten, waarna de houder wordt doorgegeven aan elke deelnemer van de ceremonie.
Aansluitend genieten we gezamenlijk van een Takasegawa diner.
Dag 10
In de ochtend gaan we per openbaar vervoer naar het Nijo Kasteel, voorheen de machtsbasis van shogun Tokugawa Ieyasu uit het begin van de 17e eeuw. In tegenstelling tot de sobere gebouwen van de keizerlijke familie toont het kasteel de rijkdom en macht van de shogun. De rijk gedecoreerde gebouwen met metaalbeslag en ingenieus houtsnijwerk zijn van binnen voorzien van uitbundig schilderwerk. Studenten van de school van Kano brachten hier verfijnde dieren-, bloem-, en landschapsmotieven aan in de ontvangsthallen. Houten gangen verbinden een reeks van kamers en bieden een goed inzicht in het paleisleven van de shoguns.
In de middag vertrekken we naar Osaka per hogesnelheidstrein. De bagage wordt weer separaat vervoerd. Osaka doet zijn naam van culinaire hoofdstad van Japan alle eer aan. Dat is te zien in wijken zoals Amerikamura, en D?tombori, nu het mekka van al wat hip en kleurig is. We vinden er een concentratie van restaurantjes, vintage-stores, de zo geroemde Japanse ‘Kawai’-cultuur, ‘anime’ en ‘manga en noem maar op. Verder vinden we in Osaka staaltjes fantastische moderne architectuur zoals de hele omgeving van het centraal station en het Umeda Sky Building. De architect van het station is dezelfde als die van het station van Kyoto: Hiroshi Hara. We verkennen deze laatste dag de stad met een eigen bus en dineren gezamenlijk. We overnachten in de nabijheid van de luchthaven.
Dag 11
Vertrek vroeg in de ochtend vanaf de luchthaven van Osaka voor de rechtstreekse vlucht per KLM naar Amsterdam waar we in de loop van de middag aankomen
Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
Vijfdaagse Prétour
Dag 1
In de loop van de middag rechtstreekse vlucht per KLM naar Tokyo waar wij de volgende ochtend vroeg aankomen.
Dag 2
Na de douaneformaliteiten rijden we naar Tokio en beginnen een eerste stadsoriëntatie in de wijk Ueno, een wat oudere wijk met gezellige, kleine straatjes. Deze vormden na het einde van de tweede Wereldoorlog de zwarte markt voor alles wat in Japan niet meer zomaar te krijgen was. We bezoeken het Nationaal Museum maar beperken ons vanwege de uitgestrektheid tot Japanse kunst. Met 110.000 kunstvoorwerpen wordt een keuze gemaakt uit de hoogtepunten.
We lunchen gezamenlijk en wandelen over Ameya-Yokocho, een levendige markt met talloze winkeltjes en kraampjes met een uitgebreid aanbod– van Street food tot allerhande artikelen en proeven de sfeer in de stad.
Daarna gaan we naar de Yasukuni-Shrine, een nationalistisch bolwerk met omstreden gedenktekens voor piloten. Premier Abe laat zich hier graag zien tot ongenoegen van onder meer China. Vervolgens een wandeling die voert tevens langs het Parlement, het Hoogste Gerechtshof en het Nationaal Theater.
Dan gaan we naar ons hotel en heeft u tijd voor uzelf. We dineren deze eerste avond gezamenlijk.
Dag 3
Vroeg in de ochtend verlaten Tokyo en reizen per privé bus in zo’n drieënhalf uur naar Matsumoto, de zogenaamde poort tot het Japanse hooggebergte in de prefectuur Nagano. Dit geeft ons de mogelijkheid te stoppen waar we maar willen. De nationale parken die Tokyo omringen zijn adembenemend mooi. Om een goede indruk te krijgen gaan we onderweg per kabelbaan, de, naar 2156 m. hoogte, vanwaar het uitzicht onder meer op de Hotakadake berg spectaculair is. Hierna rijden we naar Matsumoto. We lunchen onderweg gezamenlijk.
Het zwart-witte ‘kasteel’ van Matsumoto is één van de weinige die nog bijna volledig authentiek zijn, net zoals dat van Himeji dat in de posttour bezocht wordt, maar toch helemaal anders. Met haar vijf verdiepingen (eigenlijk zes) hoge donjon uit 1593, de oudste in Japan en uitstekend geconserveerd, is dit prachtige kasteel bijzonder de moeite waard. Kasteelbouw betreft in Japan een techniek die volgens bepaalde strikte wetmatigheden verloopt, zonder echter de esthetiek uit het oog te verliezen. Er volgt een toelichting over de ingenieuze verdedigingsmechanismen van deze houten bouwwerken.
Verder is het in Matsumoto gezellig wandelen in de oude wijk Nakamichi waar historische ambachtshuizen met aandacht zijn verbouwd tot stijlvolle galeries en theehuizen. In het kleine Stedelijk Museum staan werken van de hedendaagse avant-garde kunstenares Yayoi Kusama centraal.
Matsumoto heeft een Ukiyo-e museum. Ukiyo-e is een vorm van houtsnede (blokdrukkunst) dat sinds de 18e eeuw ook populair werd in Europa. Het heeft diverse beroemde kunstenaars geïnspireerd, zoals Vincent van Gogh en Toulouse-Lautrec.
We dineren gezamenlijk in een lokaal restaurant.
Dag 4
In de ochtend reizen we verder het binnenland in naar Obuse dat bekend staat als kunstenaarsdorp en eens de woonplaats was van de beroemde prentkunstenaar Hokusai. Dit lieflijke stadje in de prefectuur Nagano speelt een uiterst belangrijke rol in de Japanse kunstgeschiedenis. De alom in Ukiyo-e gelauwerde Hokusai werkte hier aan het einde van zijn leven. Ukiyo-e is niet enkel een kwestie van esthetiek maar ook van uiterst gedetailleerd werken. De techniek wordt hier van nabij bekeken.
In verschillende kleine musea vinden we niet enkel zijn meesterwerken maar ook die van tijdgenoten en bovendien een bonsaitentoonstelling van topniveau.
We logeren vannacht in het 5* Sakurai in Kusatsu, een Ryokan met vele faciliteiten. We dineren hier gezamenlijk.
Dag 5
We reizen via imponerende berglandschappen weer terug naar Tokyo waar we in de middag aankomen en aansluiting vinden bij de groep die vandaag uit Amsterdam is gearriveerd. Vervolgens bezoeken we volgens programma de stad.
Zesdaagse Posttour
Dag 1
We gaan vanuit Osaka per hogesnelheidstrein naar een van de hoogtepunten van feodale bouwwerken in het land, Himeji, en bezoeken het witgepleisterde samuraikasteel. Vanuit zowel militair oogpunt als vanuit de optiek van kunst en architectuur is dit met recht een van de vier National Treasure kastelen in het land. Het complex onderging recent een ingrijpende restauratie. De vele toegangspoorten dienden ter verwarring van de vijand. Een aantal van de verdedigingstechnieken zijn dezelfde als die van kastelen in Europa: kokend water of kolen op de hoofden van de indringers, valluiken en schietgaten. De omliggende reconstructies van samuraituinen maken dit helemaal tot een prachtig geheel.
Na een uitgebreid bezoek gaan we verder. We lunchen gezamenlijk. Boven op de berg Shosha, aan de stadsgrens van Himeji, vinden we de boeddhistische tempel Engyo-ji. De geschiedenis van dit sfeervolle, authentieke tempelcomplex met prachtig houtsnijwerk gaat meer dan duizend jaar terug. We naderen het complex via de Niomon Poort. Dan wandelen we naar Maniden, de prachtige houten tempelhal die op palen gebouwd is tegen de steile bergwand. In het bos vinden we nog andere hallen van het tempelcomplex: de Daikodo, de Jikido en de Jogyodo. Nog verder langs het bospad vinden we ook het uitkijkplatform vanwaar er een prachtig uitzicht is over Himeji.
’s Middags zijn wij welkom in de Engyouji-tempel. Een monnik zal uitgebreid vertellen over het leven daar en over wat het betekent monnik te zijn in het hedendaagse Japan. In de namiddag reizen we naar ons hotel, een ryokan op ca. 25 minuten rijden van de tempel gelegen. We dineren hier gezamenlijk.
Dag 2
Vandaag vertrekken we naar Hiroshima. We reizen per bus naar het station en nemen dan de hogesnelheidstrein naar Hiroshima, een tocht van 56 minuten. De bagage wordt separaat vervoerd. Het aan de westkant van het hoofdeiland Honshu gelegen groene Hiroshima is natuurlijk bekend vanwege de atoombom die er viel tijdens de Tweede Wereldoorlog. We bezoeken het Peace Memorial Park en het Hiroshima Peace Memorial Museum dat een indrukwekkende verzameling foto’s van de ramp en persoonlijke verhalen van slachtoffers toont. We lunchen gezamenlijk in Hiroshima.
In de middag reizen we verder naar Miyajima dat een uniek kader biedt voor een overnachting aan de rand van de Japanse binnenzee de ‘Seto-Naikai’. Het biedt een aangename mengeling tussen cultuur en natuur. Het animisme leeft er nog volop verder in de shintopraktijken.
We dineren gezamenlijk en overnachten in Miyajima.
Dag 3
Onze bagage wordt vandaag separaat vervoerd naar het hotel in Okayama. Wij beginnen vandaag met een bezoek aan het tempel-eiland waar we per ferry naar toe gaan. Hier bevinden zich een aantal boeddhistische en shintoïstische heiligdommen waar we de Itsukushima Jinja bezoeken, een in het water gebouwde shinto-tempel. De vermiljoenrode Otorii, de poort die uit zee oprijst, en de tempel zijn Unesco Werelderfgoed en beeldschoon.
In de vroege middag reizen we per trein terug naar het westen van het hoofdeiland naar Okayama waar we allereerst gezamenlijk lunchen. Vervolgens bezoeken we de Korakuen tuinen (een van de drie grote tuinen van Japan). Het betreft een klassieke Japanse wandeltuin die rond 1700 werd aangelegd en voor het eerst ook gazons omvatte. De provinciestad Okayama kan met recht trots zijn op het bezit van wat velen de prachtigste thee- en wandeltuin van Japan noemen. De meeste van deze tuinen zijn ontworpen in de Muromachiperiode, een periode waarin behoorlijk wat oorlogen uitgevochten werden. We overnachten in Okayama waar we ook gezamenlijk dineren.
Dag 4
Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding.
Facultatief kunt u deelnemen aan een tocht naar Naoshima, inmiddels een beroemd eiland in de Japanse binnenzee. Niet zo lang geleden was Naoshima een stervend eiland. De visvangst duikelde onder overlevingsniveau en de bevolking vergrijsde. Enkele kapitaalkrachtige visionaire zielen spraken hierover met bekende kunstenaars en die hebben het eiland (en intussen een tweetal omliggende eilanden) tot hun kunstdecor gemaakt.
De eigenaar van Benesse Corporation heeft hier de kunstcollectie van het bedrijf, met grote namen uit de moderne en hedendaagse kunst, tentoongesteld, onder meer in drie door Tadao Ando ontworpen musea. Het Benesse House Museum bijvoorbeeld vormt een perfecte harmonie tussen natuur, kunst en architectuur. We bezoeken ook het Chichu Museum, een ondergrondse betonnen constructie van Ando met bijzondere lichtschachten en een omringend park geïnspireerd op de tuinen van Monet in Giverny. Daarnaast zijn verschillende woonhuizen door lokale en internationale kunstenaars radicaal getransformeerd tot ware ‘kunsthuizen’.
Per fiets (of met de lokale bus) en al wandelend bereiken we de verschillende bezienswaardigheden die verspreid liggen in de natuur.
Ook kunt u zelf op pad gaan deze dag. De vlakte van Kibi leent zich uitstekend voor een fietstocht. U fietst door gehuchtjes, langs rijstvelden, tempeltjes, grafheuvels, een pagode. Het traject is vlak, zeer veilig en in totaal ongeveer 30 km. lang. U neemt rustig de tijd en op heel veel plaatsen kunt u pauze nemen en het Japanse plattelandsleven aanschouwen.
Of breng een bezoek aan het historische handelscentrum Kurashiki met haar vele kanaaltjes, koopmanshuizen en pakhuizen. Tijdens de Edo periode werd hier hoofdzakelijk rijst en suiker verhandeld. Tijdens de Meiji Restoratie, de Japanse industriële revolutie, ontstond in Kurashiki een levendige textielindustrie. Door de handel waren de inwoners van Kurashiki welvarend, wat terug te zien is in de kwaliteit van de gebouwen in het historische centrum. Het eerste museum met westerse kunst in Japan, het Ohara Museum geopend in 1930, is hier gevestigd.
Lunch en diner zijn vandaag op eigen gelegenheid.
Dag 5
We gaan op weg naar Osaka per hogesnelheidstrein, de bagage wordt separaat verstuurd. We laten ons in Osaka wederom onderdompelen in de oude en moderne Japanse cultuur. U ontvangt een dagpas voor het openbaar vervoer. U heeft hier tijd ter vrije besteding om deze laatste dag in Japan naar eigen goeddunken invulling te geven. Een aantal suggesties, ter plaatse aangevuld door de begeleiding:
Het Nationale Kunstmuseum stelt zich ten doel om de ontwikkeling van de Japanse kunst te laten zien in relatie met andere wereldwijde kunststromingen. Er worden grote tentoonstellingen georganiseerd met lokale en wereldberoemde kunstenaars, de focus ligt vooral op hedendaagse werken.
Osaka is de thuishaven van het traditionele poppenspel Bunraku, dat hier 400 jaar geleden al werd gespeeld. Niet voor niks staat het poppenspel als bijzonder erfgoed op de lijst van Unesco. Het Nationaal Bunraku Theater in Osaka is uiteraard dé plek waar je de Bunraku-poppen kunt zien.
Of bezoek nog eenmaal een lokale markt. De Kuromon Ichiba-markt staat al zo’n 200 jaar bekend om de versheid van de producten die aangeboden worden. Ook bekend als Osaka’s Kitchen, is deze ongelooflijk levendige plek het belangrijkste winkelgebied voor vis, vlees en groenten. Er zijn tal van restaurants die verse sushi, gegrilde vis, vlees en schaaldieren serveren. Het is heerlijk hier rond te dwalen en alle geuren en kleuren op te nemen.
De Floating Gardens en het uitzicht vanaf de top van het door Hara Hiroshi ontworpen Umeda gebouw zijn tegen zonsondergang de moeite waard, vanwege het uitzicht op de verlichte stad.
We sluiten de reis af met een gezamenlijk diner in een lokaal restaurant.
Overnachting in Osaka.
Dag 6
Vroeg in de ochtend per trein naar de luchthaven van Osaka en rechtstreekse vlucht naar Amsterdam per KLM waar we in de middag aankomen.
NB: De genoemde programmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud van wijzigingen.