Dag 1 Woensdag 8 oktober
In de ochtend treinreis vanaf Rotterdam naar London St. Pancras met een overstap in Brussel. We komen aan in de middag aan en gaan meteen van start met het programma. We maken een korte wandeling in de omgeving van het hotel – de wijk Bloomsbury. Door de aanwezigheid van academische instellingen zijn er talloze cafés, restaurants en boekhandels zoals de London Review Bookshop te vinden. Rond Russel Square en Bedford Square vinden we elegante Georgiaanse, Victoriaanse en Edwardiaanse herenhuizen en het British Museum ligt hier vlakbij. En natuurlijk verkennen we tevens het ongeëvenaarde erfgoed van grote schrijvers van Charles Dickens tot Virginia Woolf die in deze wijk leefden, maar ook van Charles Darwin en Karl Marx hebben hier gewoond. Een boeiende levendige wijk dus en een uitstekende uitvalsbasis voor ons verblijf hier.
In de namiddag verhaalt Patrick IJzendoorn over zijn correspondentschap. Hij is inmiddels meer dan twintig jaar woonachtig op het ‘eiland’ en heeft vele verhalen over wat de Engelsman typeert en wat het Britse Rijk bijzonder maakt. Hij gaat dieper in op wat de sleutel is tot de typisch Britse onverstoorbaarheid in de Britse humor: een uniek mengsel van ironie en zelfspot. Met humor en vastberadenheid sloeg het land zich door twee wereldoorlogen, grote sociale conflicten en verschillende economische crises. Zelfs de Brexit hebben de Britten met enige gelatenheid ondergaan. Telkens weer wisten de Britten zichzelf en hun hoofdstad opnieuw uit te vinden en als een feniks uit de as te herrijzen. Daarnaast zal Peter Brusse verhalen over de boeiende ontwikkelingen die speelden tijdens zijn correspondentschap.
Aansluitend is er deze avond een gezamenlijk diner.
Dag 2 Donderdag 9 oktober
In de ochtend wandelen we met Patrick van IJzendoorn en financieel verslaggever Joost van Mierlo in The City waarbij de financiële instellingen in het middelpunt staan. Met het decor van al die indrukwekkende high-finance bedrijven wordt de financiële betekenis van London toegelicht.
Heden en toekomst voor Londen als financieel centrum komen aan bod en de concurrentie waarmee The City wordt geconfronteerd van andere grote steden, zoals New York, Hong Kong en Singapore, wordt besproken, mede in het kader van Brexit. Ook de Code of Silence, zwijgplicht in de financiële wereld net zoals het reilen en zeilen van de handelsvloeren komen aan bod. We starten bij Bank Junction, zien de Bank of England en in de nabijheid de Guildhall, waar rondom de gilden, de handel en het geldwezen al eeuwen geleden bloeiden. Het gebied trok hiermee ook kunstenaars schrijvers en bijvoorbeeld drukkerijen (Fleet Street). Tijdens de wandeling zullen we ook de Lloyds of London zien, nog altijd een van ’s werelds grootste maritieme verzekeraars.
We zien een nieuwe generatie wolkenkrabbers rond St. Mary Axe 30 – Gherkin (Foster): Heron Tower (Kohn Pedersen Fox), Cheesegrater (Richard Rodgers), Walkie Talkie (Rafael Vinoly) en Pinnacle (Kohn Pedersen Fox). Net als the Gherkin is de City Hall een ontwerp van de Britse architect Norman Foster en ondanks dat het gebouw er super futuristisch uit ziet is het gebouw ondertussen alweer bijna 20 jaar oud.
De wandeling eindigt bij ’s werelds oudste verzekeringsmakelaar Willis, op loopafstand van Bank Street.
In de middag sluiten we aan bij een van de events in Chatham House, één van de International Affairs Think Thanks in Londen. Chatham House is opgericht in 1920 en betrekt regeringen, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en overige leden bij een open debat en vertrouwelijke discussie over de belangrijkste ontwikkelingen in internationale aangelegenheden. Het instituut trekt wereldleiders en de beste analisten op hun vakgebied van over de hele wereld aan. Afhankelijk van de actualiteit en het aanbod kiezen we hier een bijeenkomst.
Neem in de namiddag een drankje bij The Old Bank of England, een legendarische pub gelegen aan de Thames. Het interieur met ongelooflijk hoge, extravagant-gedecoreerde plafonds, versierd met enorme kroonluchters boven de enorme houten bar in het midden van de zaal, is spectaculair. Of dineer in de sfeervolle en bovendien één van de oudste ‘Inns’ van London; “The Prospect of Whitby” met de zo bekende Pubmeals.
De avond is ter vrije besteding en het diner is op eigen gelegenheid. Indien gewenst kan men inschrijven voor het diner als men dit graag met anderen van de groep zou doen. De begeleiding doet een voorstel voor een restaurant. Dit hoeft pas ter plaatse besloten te worden.
Dag 3 Vrijdag 10 oktober
De ochtend beginnen we in Greenwich waar we met Patrick van IJzendoorn op stap gaan. “We beginnen op het station van Greenwich, het eindpunt van de eerste forensentrein ter wereld, tussen Londen Bridge en Greenwich. Daar gaan wij nu ook heen om de geschiedenis van Engeland te aanschouwen. We beklimmen Greenwich Hill, om bij de Koninklijke Sterrenwacht, waar de nulmeridaan loopt, van het iconische uitzicht te genieten.
We zien het Queen’s House, een Britse voormalige koninklijke residentie gebouwd tussen 1616 en 1635. Het is een van de belangrijkste gebouwen in de Britse architectuurgeschiedenis en is het eerste classicistisch bouwwerk dat in het land is gebouwd. Ook zien we de Old Naval Maritime Academy met de fabuleuze Painted Hall. Dit voormalige Royal Hospital for Seamen werd in 1873 in gebruik genomen als Naval College. Aan deze Universiteit voor mariniers werden leerlingen opgeleid tot officier in een periode dat stoomkracht het zeilen verving. Het werd al spoedig een van de meest gerenommeerde opleidingen ter wereld. Absoluut hoogtepunt is The Painted Hall met een overweldigend barok interieur waar vroeger staf en studenten hun maaltijden gebruikten. De schilderingen en architectuur weerspiegelen de Britse ambitie een wereldrijk te besturen en bezitten.
Patrick spreekt over hoe in Greenwich het lengtegradenprobleem werd opgelost, welke betekenis Greenwich Park voor Hendrik VIII had, waarom de Queen’s House werd gebouwd, welke beroemde Nederlandse schilders daar hebben gewerkt, wat Greenwich betekende voor ‘onze’ Willem III van Oranje, welke Duitse koning hier aan wal kwam om de troon te bestijgen, waarom het Royal Naval College uit twee gebouwen bestaat, welke opmerkelijke terreuraanslag hier eind 19e eeuw plaatsvond, hoe Margaret Thatcher het uitzicht heeft veranderd, welke speciale band wijlen prins Philip had met dit deel van Londen en wat onze eigen koning Willem-Alexander hier in 2012 deed. Aansluitend hebben we een lunch in de Old Brewery.
Vervolgens steken we de Thames over en gaan naar Canary Wharf, een bruisend zakelijk en cultureel centrum dat kan wedijveren met de City of London. Het vroeger verlaten havengebied is nu een opwindende economische HUB, waar meer bankiers wonen dan in de City of London. Dit gebied werd gebouwd tijdens de financiële boom van de jaren 1980 en was een magneet voor wereldberoemde architecten als Norman Foster, Richard Rogers en Cesar Pelli. Deze rondleiding verkent de verhalen van enkele van ’s werelds belangrijkste spelers in de financiële wereld die Canary Wharf hun thuis noemen, waaronder JP Morgan Chase, HSBC, Citigroup en meer. De impact van Brexit en Covid-19 tot de nieuwste ontwikkelingen in fintech komen hier aan de orde.
In de namiddag wonen wij een event bij in de London School of Economics (afhankelijk van het nu nog niet bekende programma van deze instelling kan dit ook op een ander moment tijdens onze reis plaatsvinden). In de London School of Economics worden veel events georganiseerd rond geopolitieke en economische thema’s.
De avond is ter vrije besteding en het diner is op eigen gelegenheid. Indien gewenst kan men inschrijven voor het diner als men dit graag met anderen van de groep zou doen. De begeleiding doet een voorstel voor een restaurant. Dit hoeft pas ter plaatse besloten te worden.
Wie chique wil dineren kan bijvoorbeeld naar The Ned, gevestigd in het voormalige Midland Bank-gebouw in de City of London, op een steenworp afstand van Bank Station. Het monumentale gebouw is in 1924 ontworpen door Sir Edwin ‘Ned’ Lutyens. In de voormalige Grand Banking Hall bevinden zich restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten uit allerlei keukens serveren, van Brits tot Noord-Italiaans en van Noord-Amerikaans tot Aziatisch. Reserveren noodzakelijk!
Dag 4 Zaterdag 11 oktober
In de ochtend maken we een wandeling in de omgeving van het Parlement met Patrick
“Scheiding tussen Kerk en Staat” gebruikelijk in het Westen? Think again! Dat bestaat niet in het Verenigd Koninkrijk, waar de koning staatshoofd is en hoofd van de Anglicaanse Kerk, een gevolg van Hendrik VIII’s beslissing om Engeland uit de invloedsfeer van Rome te halen, ‘de eerste Brexit’. Een teken van het ontbreken van deze scheiding is de dagelijkse processie van de Speaker naar het Lagerhuis. Hij wordt altijd vergezeld door de kapelaan, die de dag in het parlement opent. We staan in de Central Lobby, het kruispunt van het Paleis van Westminster. De beschermheiligen van de vier naties waken over ons: George, David, Andrew en Patrick. Deze kruising vormt ook een belangrijk punt tijdens de staatsopening, de King’s Speech zoals de Britse troonrede heet.
We lopen naar Westminster Hall, het oudste deel van het paleis waar belangrijke staatshoofden toespraken houden (Mandela, Macron, Obama) en waar de zaak tegen Charles I plaatsvond, de koning die in 1649 werd onthoofd. Hier lag ook koningin Elizabeth opgebaard. Buiten wandelen we langs de Supreme Court, het standbeeld van Churchill, de twee belangrijkste ministeries (Financiën en BuZa) en Downing Street om de wandeling te beëindigen bij The Red Lion, de stamkroeg van de politiek waar een bel rinkelt als het tijd is om te stemmen.
Hier kunt u ook lunchen.
In de middag gaan we naar Sothebys. Sinds Samuel Baker Sotheby’s in 1744 in Londen oprichtte, heeft het bedrijf slechts twee hoofdlocaties gehad – het Strand, waar ze tot 1917 gevestigd waren en 34-35 New Bond Street, waar ze sindsdien gevestigd zijn. De geschiedenis van Sotheby’s in Londen wordt gekenmerkt door talrijke belangrijke momenten in de veilinggeschiedenis, zoals de verkoop van de Goldschmidt Collection in 1958 – een avondverkoop van impressionistische en moderne kunst die de gouden standaard voor impressionistische en moderne kunst en hedendaagse kunst vestigde. Het hoofdkantoor in Londen beschikt over het Sotheby’s Restaurant en The Story Café waar u kunt lunchen of dineren.
In de vroege avond is er voor wie dat wil de mogelijkheid een Evensong bij te wonen, bijvoorbeeld in St.Pauls Cathedral of in Westminster Abbey. U kunt op het aanmeldingsformulier aangeven of u hierin geïnteresseerd bent. Kort voor vertrek of tijdens de reis zullen wij u informeren over de mogelijkheden.
Dag 5 Zondag 12 oktober
Deze laatste ochtend is ter vrije besteding. Bezoek nog een van de vele bekende musea zoals het nabij ons hotel gelegen British Museum met het Department of Money and Medals. Of stap in de voetsporen van Winston Churchill en ga naar de ondergrondse Cabinet War Rooms vanwaar uit Churchill leiding gaf aan de oorlogvoering. Het bijbehorende Churchill Museum geeft een mooi beeld van Churchills fascinerend leven. Of ga naar de Tate Britain, de National Gallery of the National Portrait Gallery. Ga fietsen in Hyde Park; bezoek Stamford Bridge, de thuisbasis van voetbalclub Chelsea of kijk Cricket bij Lord’s Cricket Ground.
In de middag nemen wij de trein terug naar Nederland, waar we in de avond aankomen.
NB Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.