De Volkskrant op locatie – Albanië Achter de coulissen
Een fascinerende reis naar Tirana en omgeving onder begeleiding van historicus Maarten Doude van Troostwijk
6 t/m 11 oktober 2025
Posttour van 11 t/m 17 oktober 2025
Inleidende studiedag op de redactie van de Volkskrant met o.a. Pieter van Os
Deze Volkskrant-reis brengt ons naar het fascinerende Albanië. Eén van de minst bekende landen in Europa, maar tijdens deze reis komt de rijke historie en cultuur van het Balkan land tot leven en richten we ons met name op de recente geschiedenis en de huidige ontwikkelingen in het land. We ontmoeten onder anderen schrijvers, journalisten en politici; dit alles om een samenhangend beeld te kunnen vormen van het land. Geschiedenis, architectuur, politiek, het onderwijssysteem, economie en buitenlandse betrekkingen zijn de thema’s die tijdens inleidingen en excursies aan de orde komen. Juist door de bezoeken achter gesloten deuren en de ontmoetingen krijgt deze reis haar speciale karakter.
Albanië is bewoond sinds de prehistorie en vervolgens gekoloniseerd door Grieken, Romeinen en Ottomanen. In 1912 riep het land de onafhankelijkheid uit en in 1925 werd Albanië een republiek onder leiding van Ahmet Zogu, die zichzelf in 1928 kroonde tot koning Zog I. In de jaren dertig werd Albanië steeds afhankelijker van Italië, totdat Italië het land annexeerde in 1939. Na 1944 werd Albanië een satellietstaat van de Sovjet-Unie, waarmee het in 1961 brak vanwege de destalinisatiepolitiek van Nikita Chroesjtsjov. In 1968 verliet Albanië het Warschaupact en werd het een bondgenoot van het communistische China.
In 1992 kwam er een einde aan de macht van de Communistische Partij en deed de democratie zijn intrede. Nog altijd zijn de tegenstellingen groot in dit land, maar de ontwikkelingen zetten gestaag door: van een van de armste landen ter wereld bij de val van het communisme, tot aspirant-lidstaat van de EU nu.
Bijeenkomst redactie de Volkskrant
Voorafgaand aan de reis is er een bijeenkomst op de redactie van de Volkskrant in Amsterdam. Onder anderen de begeleider van deze reis, Maarten Doude van Troostwijk, zal deze reis dan inleiden. Ook Pieter van Os, journalist en schrijver, die jarenlang in Albanië woonachtig was, zal een inleiding verzorgen tijdens deze avond.
Posttour
Wij hebben ervoor gekozen om een uitgebreide posttour te organiseren voor degenen die meer tijd hebben, meer van het land willen zien en zich verder willen verdiepen. De zevendaagse posttour brengt ons naar archeologische vindplaatsen, spectaculaire natuur, prachtige vergezichten aan de Albanese Riviera en Unesco steden als Gjirokastre. De posttour staat onder begeleiding van een zeer deskundige Engelssprekende Albanese gids.
Programma
Dag 1 maandag 6 oktober
In de middag een rechtstreekse vlucht naar Tirana en na aankomst transfer naar het centraal gelegen hotel waar een gezamenlijk diner volgt en een eerste inleiding.
Dag 2 dinsdag 7 oktober
We beginnen ons bezoek in Albanië met een verkenning van de hoofdstad Tirana, het politieke, culturele en economische centrum van Albanië. Tirana is de afgelopen decennia veranderd in een moderne stad. Enkele van de grote boulevards van de stad worden omzoomd door relikwieën van het Ottomaanse, Italiaanse en communistische verleden. In de ochtend stadsoriëntatie met een selectie van de belangrijkste bezienswaardigheden. Aan het centraal gelegen Skanderbegplein, met een ruiterstandbeeld van Skanderbeg, staan o.a. het Cultuurpaleis, het Nationaal Historisch Museum en de Ottomaanse Et’hem Bey moskee. Aan de brede boulevard tussen het plein en de universiteit staan een opvallend tentoonstellingspaviljoen en enkele regeringsgebouwen.
Achter die gebouwen bevindt zich het stadsdeel Bllok, waar vroeger de partijelite woonde en dat verder niet toegankelijk was. Het is nu een trendy uitgaansgebied. De flamboyante voormalig burgemeester Edi Rama van Tirana heeft de grauwe flats uit het communistische regime in alle kleuren van de regenboog laten beschilderen. Bij de universiteit staat een standbeeld van de in Albanië geboren Moeder Teresa.
We bezoeken het Archeologisch Museum met een inleiding over de geschiedenis van de stad. Vlakbij vinden we de ‘Pyramide‘, ooit gebouwd als mausoleum voor Enver Hoxha. Daarna werd het een museum en nu is het een cultureel centrum dat verleden jaar geopend werd. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft het brutalistische bouwwerk getransformeerd tot een onderwijscentrum – én een toeristische attractie om vanaf te glijden.
Dag 3 woensdag 8 oktober
Dagtocht naar Kruja en Durrës – Van Ottomaanse architectuur naar Handel met Europa
Na het ontbijt vertrek naar Kruja de hoofdstad van Albanië in de Middeleeuwen. De burcht van Kruja werd in de 15e eeuw 25 jaar lang met succes door de nationale held Georg Kastrioti Skanderbeg verdedigd tegen de Ottomaanse heersers. De Albanese schrijver Ismaël Kadare verhaalt daarover in zijn beroemde, en in het Nederlands vertaalde, boek ‘De regentrommen’. Binnen de muren van de burchtruïne staat behalve het moderne Skanderbegmuseum ook een oorspronkelijk Albanees woonhuis uit 1800. Daarin is een aardig etnografisch museum gevestigd. In de nabijgelegen oude bazaar kunnen inkopen worden gedaan.
Na de lunch op eigen gelegenheid vertrek richting Durrës
Durrës, nu de tweede stad van het land, was een belangrijke haven voor zowel de Grieken als de Romeinen, en een belangrijke link op de route van Europa naar Azië. In de Romeinse tijd was de stad het beginpunt van de Via Egnatia die naar Constantinopel liep. Een overblijfsel uit die tijd is het amfitheater dat nog niet geheel is uitgegraven. Nadat Albanië door de Eerste Balkanoorlog werd afgesneden van het Ottomaanse Rijk, riep het in november 1912 de onafhankelijkheid uit. Delen van Albanië werden bezet door buurlanden Servië, Montenegro en Griekenland, maar onder druk van vooral Oostenrijk-Hongarije en Italië werd het land door de internationale gemeenschap erkend. Van november 1913 tot augustus 1914 leidde de Nederlandse generaal Willem de Veer samen met majoor Lodewijk Thomson een militaire missie met als doel het opbouwen van een Albanese gendarmerie. Overste Thomson sneuvelde in 1914 in Durrës. Op een terras bij de oude stadsmuur staat een borstbeeld van hem ter herinnering. We bezoeken het centrum met zijn amfitheater, de grootste in de Balkan, evenals het Romeinse forum en de oude stadsmuren.
In de late namiddag keren we terug naar Tirana alwaar diner op eigen gelegenheid, natuurlijk met suggesties van de begeleiding indien gewenst en met de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren.
Dag 4 donderdag 9 oktober
Berat is UNESCO-werelderfgoed, een van de oudste en mooiste steden van Albanië, met talloze Ottomaanse huizen verspreid gelegen over de heuvels boven de rivier. Aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw, tijdens het communistische bewind, werd de stad getypeerd als museumstad. De Ottomaanse huizen, kerken, moskeeën en monumenten bleven zo gespaard voor de socialistische stedelijke planning en de atheïstische campagne van het communistische regime. Kala is een van de drie historische wijken die binnen de stadsmuren ligt van het kasteel van Berat. Kala, gebouwd in de 14e eeuw, was een traditioneel Christelijke wijk met wel twintig kerken. Hier vinden we de witte Ottomaanse huisjes, veelal prachtig gerestaureerd in smalle straatjes. De wijk Mangalem bevat een aantal moskeeën en is gebouwd tegen de rots waarop het kasteel gevestigd is. De belangrijkste bezienswaardigheid van de wijk Gorica, die aan de andere zijde van de de Osum rivier ligt, is de stenen brug Ura e Gorces uit 1780.
We lunchen op eigen gelegenheid in dit stadje met zijn middeleeuwse bazaar en de kronkelende schilderachtige straatjes. Wij sluiten af met een bezoek aan het Onufri Museum, genoemd naar de schilder die leefde in de 16e eeuw, met een bijzondere collectie iconen en andere religieuze objecten.
Inde loop van de middag retour naar Tirana waar de tijd ter vrije besteding is.
Dag 5 vrijdag 10 oktober
We maken vandaag een tocht naar het noorden van Albanië naar Shkodër/ Skhodra op enkele kilometers van de Montenegrijnse grens. De rijke geschiedenis gaat meer dan 5000 jaar in de tijd terug. Shkodra kreeg te maken met de bezetting van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Bulgaren, Serviërs, Venetianen en tenslotte de Turken.
In het centrum overheerst de Venetiaanse architectuur. Shkodra was immers een Venetiaanse handelspost en heeft altijd een nauwe relatie met de rest van Italië onderhouden. Net buiten de stad vinden we de brug van Mesi. Dit Ottomaanse bouwwerk dateert uit 1768 en overspant de Kir rivier. De brug is 108 m lang en 3,4 breed en is de langste Ottomaanse brug in de Balkan en een belangrijk onderdeel van de weg naar Prestina.
We lunchen onderweg in een restaurant op het platteland, waar alle gerechten worden bereid met lokale ingrediënten.
Ook zien we het kleine maar prachtige fotografie museum: Marubi. De van oorsprong Italiaanse fotograaf begon een studio met een eerste foto (van een man uit Shkodër) uit 1858. De grote collectie is vanuit historisch, sociologisch, cultureel, antropologisch en artistiek aspect interessant. U ziet een weerslag van de roerige geschiedenis van Albanië, van de Ottomaanse tot de communistische periode.
In de late namiddag retour naar Tirana.
Dag 6 zaterdag 11 oktober
In de ochtend gaan we naar Bunk’Art 1. Het museum is gevestigd in een enorme ondergrondse bunker die werd gebouwd in de jaren ’70 onder het regime van dictator Enver Hoxha. De bunker was bedoeld als een schuilplaats voor de politieke elite in het geval van een nucleaire aanval. Met vijf verdiepingen en meer dan honderd kamers, waaronder Hoxha’s privéruimtes, maar ook militaire controlekamers, maakt dit museum veel duidelijk over de invloed van het communisme op het dagelijks leven. Dan gaan we naar de Mesdhetar Universiteit waar een inleiding volgt over het onderwijs en de politieke situatie in het land.
De middag kunt u naar eigen inzicht doorbrengen in Tirana, naar keuze met tips van de begeleiding. Bezoek bijvoorbeeld het House of Leaves over spionage tijdens communistische periode. Of Bunker 2; een complex vlak bij dit museum.
In de vroege avond vertrekken wij naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.
NB: Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud
Posttour
Dag 1 zaterdag 11 oktober
Na het ochtendprogramma zoals omschreven bij de reis vertrek naar de archeologische site van Apollonia. Onderweg stoppen we in Ardenica waar we kort het klooster bezoeken en waar we ook kunnen lunchen. Ardenica, een klein maar prachtig kloostercomplex, te midden van de cypressen. Het was het laatst funktionerende klooster in de communistische tijd en werd pas in 1950 gesloten. De 13e eeuwse kerk is gebouwd op fundamenten uit de zesde eeuw. Apollonia is de meest uitgebreide archeologische vindplaats in Albanië. Apollonia was een belangrijke havenplaats van zowel de Illyriërs, de Grieken, de Romeinen en tenslotte de Byzantijnen. Er zijn nog vele mooie kloosters overgebleven en ook het Amfitheater en de restanten van het Illyrische kasteel zijn een bezoek meer dan waard. Na dit bezoek rijden wij door naar de stad Vlora waar we overnachten.
Dag 2 zondag 12 oktober
In de ochtend bezoek aan het pastelkleurige historische centrum van Vlora en vervolgens zien we het Zvernec klooster, prachtig gelegen op een klein eiland in een weidse lagune en is via een vlonderpad te bereiken. In de middag maken we een wandeltocht door het nationale park Llogara met panoramische uitzichten over zee. Daarna reizen we verder richting het zuiden. De weg voert over een prachtige bergweg over de Llogara-pas en langs de Ionische kust, met de kustplaatsjes Dhermi en Himari. In het laatste plaatsje overnachten wij.
Dag 3 maandag 13 oktober
We rijden verder naar het zuiden en bezoeken het katsteel Porto Palermo. Het fort, uit begin 19e eeuw, werd gebouwd door de machtige Ali Pasja van Ioannina. Hij was een echte Oosterse despoot en een meedogenloze tiran. Toch spraken zijn weelderige paleizen en luxe hofhouding tot de verbeelding van westerse reizigers. Zijn beroemdste bezoeker was Lord Byron. We zien ook de marinebasis voor onderzeeërs die in 1968 werd gebouwd na de Praagse Lente uit vrees voor aanvallen vanuit Rusland, waarmee Albanië al in 1961 had gebroken. We reizen verder naar Sarande voor de overnachting.
Dag 4 dinsdag 14 oktober
Vanochtend vertrekken we richting Butint en bezoeken we de beroemdste archeologische site van Albanië. Het was respectievelijk een Griekse kolonie, Romeinse stad en een bisdom. Butrint vormde een belangrijke overnachtingsplaats op handelsroutes. Onder Byzantijns gezag kende de stad een tijd van voorspoed. Later volgde een korte bezetting door de Venetianen en uiteindelijk verlieten de inwoners de stad in de Late Middeleeuwen, nadat er moerassen ontstonden in het gebied. De huidige archeologische plek is een verzameling van ruïnes die de verschillende periodes weerspiegelen. Zo vinden we er een amfitheater, maar ook restanten van een viaduct en verschillende basilieken.
Overnachting in Sarande.
Dag 5 woensdag 15 oktober
We gaan vroeg op pad naar Gjirokastre. Dit stadje, aan de voet van het Gjëre gebergte, met zijn karakteristieke tegen de helling aan gebouwde huizen en het fort dat hoog op de rotsen ligt, is één van de oudste steden in Albanië. Op deze strategische plaats, op het kruispunt van routes naar het binnenland en de Ionische Zee, zijn sporen van bewoning gevonden uit de eerste eeuw, maar pas rond de dertiende eeuw ontstond een echte stad. De kern wordt gevormd door het majestueuze fort dat boven de huizen uittorent. Vanaf de middeleeuwen verschenen om het kasteel de huizen in de oorspronkelijke Albanese bouwstijl. Ze zien er onverzettelijk uit, als vestingen, maar hebben ook elegante vensters, portalen en dunne pilaren die het ruim overstekende dak ondersteunen. Gjirokastrë is ook nog om een andere reden vermaard. Het is de stad waar de bekendste Albanese schrijver, Ismail Kadare, het grootste deel van zijn leven woonde, net zoals het Enver Hoxa, die hier geboren werd en opgroeide.
Overnachting in Gjirokastre.
Dag 6 donderdag 16 oktober
Vandaag reizen we terug naar Tirana via een spectaculaire route door het binnenland. Onderweg maken we uiteraard enkele stops waaronder een in Fier. Sinds de jaren 1930 wordt hier ruwe olie industrieel gewonnen. We zien hier de typische oliepompen met hun “knikkende” balken. Fier werd een van de belangrijkste steden in Albanië tijdens het tijdperk van industrialisatie na de Tweede Wereldoorlog. Er werden industriële fabrieken en een raffinaderij gebouwd. In de jaren 1960 bouwde men een enorme stoomcentrale met een aangrenzende kunstmestfabriek. Deze was tot 2007 in gebruik. Wat rest zijn de vervallen gebouwen, waaronder de enorme koeltorens, die nog steeds een idee geven van de omvang van het complex. De handelsrelatie met China komt hiermee ook aan bod.
Dag 7 vrijdag 17 oktober
Vandaag een laatste vrije dag in Tirana. In de avond vlucht naar Amsterdam.
Maarten Doude van Troostwijk studeerde geschiedenis en Oost-Europese talen aan de universiteiten van Amsterdam en Oxford. Tijdens zijn jaren in Oxford heeft hij gewerkt als docent, vertaler, en verkiezingswaarnemer in de landen van het voormalige Sovjet-imperium. Artikelen van zijn hand over de situatie in Oost-Europa zijn verschenen in de nationale media. Momenteel werkt hij als privé tutor.
Administratiekosten
Voor alle reizen van Pied à Terre geldt dat € 30,- administratiekosten per boeking in rekening wordt gebracht.
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. Zo kunt u de reisbegeleiding overal goed verstaan en kunt u afstand tot elkaar bewaren.
CO2-Compensatie
Bij deze reis wordt de CO2-voetafdruk gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis. De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.
Doorgaan van de reis
Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.
Excursies
In musea en tijdens wandelingen bestaat de groep uit maximaal 25 personen. Bij onvoldoende deelname ontvangt u uiterlijk 3 weken voor vertrek bericht.
Intensiteit van de reis
Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. Er wordt veel gewandeld tijdens deze Volkskrant reis. Voor onze reizen en alle excursies geldt dat u goed ter been dient te zijn en zonder persoonlijke hulp en hulpmiddelen kunt wandelen. Indien u dit niet kunt dan is het niet mogelijk in te schrijven voor de reis en de excursies.
Grensdocumenten
Voor een reis naar Albanië is geen visum nodig. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (beiden nog minimaal 3 maanden geldig bij aankomst in Albanië) volstaat. NB. In het buitenland is een rijbewijs géén geldig identiteitsbewijs.
Verlenging
Als u een of meerdere dagen eerder zou willen vertrekken of langer zou willen blijven dan kunt u dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Wij nemen dan contact op over een aangepast reisschema.
Vervoer naar de bestemming
Tijdens deze reis maken wij gebruik van vluchten met Transavia. In Albanië zullen wij veel wandelen. Een goede conditie is dan ook noodzakelijk voor deze reis (zie ook de Voorwaarden).
Verzekeringen
Let u erop dat u goed verzekerd bent, zowel voor wat betreft de reis- als de annuleringsverzekering. U kunt dit via ons regelen maar dit is niet noodzakelijk. Kijk goed na voor welke reissom u verzekerd bent indien u elders bijvoorbeeld een doorlopende annuleringsverzekering heeft afgesloten. Veelal is hieraan een maximum bedrag verbonden. U kunt een reis- en/of annuleringsverzekering via ons afsluiten. Zodra u van ons de bevestiging/nota heeft ontvangen voor de reis ontvangt u ook de formulieren hiervoor. Deze dient u ingevuld aan ons retour te sturen waarna wij de verzekeringen kunnen aanvragen bij a.s.r.verzekeringen, onze partner in deze. Kijk voor de informatiefolder van de kortlopende reis- en annuleringsverzekeringen van a.s.r. verzekeringen en de voorwaarden op de site van a.s.r. verzekeringen, onze partner op het gebied van verzekeringen: https://www.asr.nl/ikkieszelf
U dient uw annuleringsverzekering binnen 7 dagen na ontvangst van uw boekingsbevestiging af te sluiten. Indien u elders een annuleringsverzekering heeft afgesloten dan adviseren wij u te controleren of de hoogte van het bedrag op uw factuur voldoende gedekt wordt door de verzekering.
Reisverzekering Europa
De premie voor de verschillende pakketten bedragen:
De poliskosten bedragen € 3,50. Over delen van de premie en over de poliskosten betaalt u assurantiebelasting.
Annuleringsverzekering
De premie voor de Kortlopende Annuleringsverzekering is 5% van de reissom.
De premie voor de Kortlopende Allrisk
Annuleringsverzekering is 7% van de reissom.
De poliskosten bedragen € 4,24.
Over de premie en de poliskosten betaalt u 21% assurantiebelasting. De voorwaarden van de kortlopende annuleringsverzekering kunt u teruglezen op https://www.asr.nl/ikkieszelf
Voorwaarden
Deze reis valt onder de ANVR Voorwaarden en de Aanvullende Voorwaarden van Pied à Terre Reizen. Hierboven werden al een aantal voorwaarden genoemd. De uitgebreide voorwaarden vindt u apart vermeld net zoals de Basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 en praktische vragen en antwoorden rondom Corona.
Annuleringsvoorwaarden
Wij hanteren de onderstaande annuleringsvoorwaarden tenzij anders vermeld bij de specifieke reis. Indien een overeenkomst wordt geannuleerd, kan de reisorganisator de reiziger naast eventueel verschuldigde reserveringskosten de volgende annuleringskosten in rekening brengen:
* Bij annulering tot de 42e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: de aanbetaling maar niet meer dan 35% van de reissom;
* Bij annulering vanaf de 42e kalender dag (inclusief) tot de 28e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 35% van de reissom;
* Bij annulering vanaf de 28e kalenderdag (inclusief) tot de 21e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 40% van de reissom;
* Bij annulering vanaf de 21e kalenderdag (inclusief) tot de 14e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
* Bij annulering vanaf de 14e kalenderdag (inclusief) tot de 5e kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 75% van de reissom;
* Bij annulering vanaf de 5e kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 90% van de reissom;
* Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.
Onder reissom wordt in dit kader verstaan de door of namens de organisator gepubliceerde prijs, exclusief reserveringskosten, verzekeringspremies en bijdrage Calamiteitenfonds.
Door te boeken gaat u akkoord met de gestelde voorwaarden.
Voorwaarden. boeking en informatie:
De ANVR voorwaarden en de aanvullende voorwaarden van Pied à Terre Reizen kunt u vinden via deze link: Reisvoorwaarden – Pied à Terre Reizen & Lezingen
Boeken kunt u direct op www.piedaterrereizen.nl of klik hier voor het aanmeldingsformulier.
Vervoersvoorwaarden luchtvaartmaatschappijen
Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
De Volkskrant/Pied à Terre
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen en Lezingen BV, lid van ANVR, Calamiteitenfonds, SGR en Travelife, die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.
Reisdata: 6 t/m 11 oktober 2025
Posttour: 11 t/m 17 oktober 2025 (optioneel)
Reissom vanaf € 1785,- p.p. gebaseerd op verblijf in een 2-persoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer € 275,-
Toeslag posttour: €1275,- p.p. gebaseerd op verblijf in een 2-persoonskamer
Toeslag posttour eenpersoonskamer € 215,-
Inclusief: * vlucht Amsterdam – Tirana v.v. * handbagage * luchthavenbelasting * transfers van de luchthaven naar hotel v.v.* vervoer ter plaatse zoals omschreven in het programma, per touringcar * verblijf o.b.v. logies & ontbijt in centraal gelegen 4*hotel * 1 diner en 2 lunches * bezoeken, inleidingen en entrees volgens programma * begeleiding door Maarten Doude van Troostwijk en lokale Engelssprekende reisbegeleiding * gebruik audiosysteem * CO2 compensatie
Inclusief bij reis met posttour: * vlucht Amsterdam – Tirana v.v. * handbagage * luchthavenbelasting * transfers van de luchthaven naar hotel v.v.* vervoer ter plaatse zoals omschreven in het programma, per touringcar * verblijf o.b.v. logies & ontbijt in centraal gelegen 4*hotel * 2 diners en 4 lunches * bezoeken, inleidingen en entrees volgens programma * begeleiding door Maarten Doude van Troostwijk en lokale Engelssprekende reisbegeleiding * gebruik audiosysteem * CO2 compensatie
Exclusief: overige lunches en diners * drankjes tijdens de maaltijden * ruimbagage * fooien * reis- en/of annuleringsverzekering * persoonlijke uitgaven * administratiekosten € 30,- per boeking * bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking * bijdrage SGR à € 5,- per persoon
Vluchten:
Transavia
Maandag 6 oktober Amsterdam – Tirana 16.40 – 19.20 uur
Zaterdag 11 oktober Tirana – Amsterdam 20.45 – 23.35 uur
of
Zaterdag 17 oktober Tirana – Amsterdam 20.10 – 23.00 uur
Bagage
Inbegrepen bij deze reis is handbagage.
Toegestane hoeveelheden voor handbagage
• 1 stuk handbagage, max. 55 x 40 x 23 cm
• 1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 10 cm
• Totaal gewicht max. 12 kg
Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden. Houdt u rekening met ca. € 50,- per enkele reis.
1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm en max. 15 kg
U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.
Boeking en informatie:
Boeken kunt u direct op: www.piedaterrereizen.nl
U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.
Pied à Terre Reizen is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.
Pied à Terre Reizen is Certified Partner van Travellife.