Tijdens de reis zullen Victor Pak en Jeroen Ansink op verschillende momenten aanwezig zijn en op locatie verslag doen, toelichting geven of bijvoorbeeld een interview houden. De excursies worden uitgevoerd door lokale (veelal Engelssprekende) specialisten aangevuld door Victor en Jeroen.
Dag 1 Dinsdag 28 oktober
Rechtstreekse vlucht per KLM / Delta Airlines. Aankomst in de New York in de namiddag. Transfer naar het hotel en tijd om op te frissen. Korte wandeling in de omgeving van het hotel als eerste kennismaking. Welkomstborrel met hapjes en enkele eerste korte inleidingen.
Dag 2 Woensdag 29 oktober
Van Amsterdamse handelspost tot hoofdstad van de financiële wereld
In de ochtend een tocht met als thema “Nederlandse sporen in New York”. In 1664 raakte Nederland de handelspost Nieuw-Amsterdam kwijt die later een wereldstad zou worden. Verschillende Nederlandse achternamen zijn nog steeds courant in New Yorkse kringen: namen als Roosevelt en Van Wijck hoor je nog regelmatig voorbijkomen. Maar ook veel plaats- en straatnamen in New York hebben een Nederlandse achtergrond. Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem), Broadway (Breede Weg) en Wall Street (Walstraat) zijn enkele voorbeelden.
Van de Nederlandse kolonisten die handeldreven met de oorspronkelijke bewoners van het eiland tot de roofridders van de 19e eeuw en het financiële wereldcentrum van nu, Wall Street heeft een rijke geschiedenis van handel die we tijdens deze rondleiding zullen verkennen. We slingeren door de straten van bankreuzen en historische figuren. We stoppen onder andere bij de New York Stock Exchange en de Federal Reserve Bank, de bank van J.P. Morgan.Het monetaire beleid en beursgeschiedenis passeren de revue. We zien Bowling Green (eerste plein van Nieuw Amsterdam), St. Mark’s Church-in-the-Bowery (gesticht door Peter Stuyvesant) en Fraunces Tavern (plek waar George Washington zijn troepen toesprak).
Aansluitend proberen we een event bij te wonen bij Cornell Tech op Roosevelt Island. Cornell Tech ging in 2012 van start in het gebouw van Google in New York City. In 2017 verhuisde het naar zijn permanente locatie op Roosevelt Island, een van de meest technisch en ecologisch geavanceerde campussen ter wereld. We zien de campus en horen over de meest actuele onderwerpen voor onderzoek en over de talloze startups die hieruit zijn voortgekomen.
Avond ter vrije besteding.
’s Avonds kunt u bijvoorbeeld het Apollo Theatre in Harlem bezoeken, bakermat van de Afro-Amerikaanse muziekcultuur. Sinds 1934 is het iedere woensdagavond Amateur Night in dit beroemde theater waarbij amateurs de kans krijgen zich waar te maken op dit legendarische podium. Maar natuurlijk zijn er ook nog talloze andere concerten, cabaretvoorstellingen of jazzclubs te bezoeken. Kortom ‘The city that never sleeps’.
Dag 3 Donderdag 30 oktober
In de ochtend gaan we naar de Upper Eastside en hoort u verhalen over de Groten der Aarde die hier gewoond hebben. We zien het stadspaleis van een staalmagnaat waar de Frick Collection is gehuisvest. Dit gebouw is typerend voor de paleisarchitectuur aan Fifth Avenue aan het begin van de eeuw. De staalmagnaat Frick heeft in zijn voormalige woning een indrukwekkende verzameling kunstvoorwerpen bijeengebracht. Tussen uitgelezen meubilair uit het Frankrijk van de 18e eeuw hangen meesterstukken van Rembrandt, Vermeer, Velazquez en Gainsborough. Indien gewenst kunt u tijdens de lunchpauze dit vermaarde museum bezoeken.
Lunch op eigen gelegenheid.
In de middag gaan we naar het fraaie Stadhuis van New York en gaan we in gesprek met een lokale politicus die op de stadspolitiek in zal gaan. Bovendien zijn op 4 november 2025 de verkiezingen voor het burgemeesterschap van de stad. Altijd een boeiende strijd. Zal de controversiële burgemeester Eric Adams aan de macht blijven, of zal een nieuwe kandidaat – en misschien zelfs een nieuwe partij – het stokje overnemen?
De avond is ter vrije besteding.
We proberen aan te haken bij de NL Club met hun ‘From Dutch Roots to American Heights’ events. Succesvolle Nederlanders in de Verenigde Staten komen hier aan het woord en vertellen over hun ervaringen.
Dag 4 Vrijdag 31 oktober
Vandaag een dagexcursie in de Hudson Valley met als thema ”Nederlandse sporen in New York State”. We reizen in de ochtend naar Tarrytown (waarschijnlijk een verbastering van “tarwe”). Adriaen van der Donck kreeg van de WIC toestemming om hier een patroonschap te stichten. In het nabijgelegen Sleepy Hollow zien we de Old Dutch Reformed Church uit de 17e eeuw. De begraafplaatsen met talloze Hollandse namen zijn goed bewaard gebleven. We gaan verder naar het noorden richting het majestueuze verblijf van de Vanderbilts (uit De Bilt) aan de Hudson, gelegen in Hyde Park. Ook brengen wij een bezoek aan de bibliotheek en het huis van Franklin D. Roosevelt, een imposant landgoed waar het uitzicht op de Hudson en de vallei al even prachtig is. Franklin Delano Roosevelt, een Amerikaan met Nederlandse voorouders (uit Tholen), was gouverneur van de staat New York en later de 32e president van de Verenigde Staten.
Aan het einde van de dag retour naar New York waar de avond ter vrije besteding is.
Dag 5 Zaterdag 1 november
In de ochtend gaan we naar de VN en gaan daar in gesprek over de meest actuele zaken waarmee de Verenigde Naties zich op dat moment bezighouden. Op 24 oktober 2025 bestaan de Verenigde Naties 80 jaar. Op die dag wordt een grootse herdenking gehouden tijdens de Algemene Vergadering te New York, waarbij veel staatshoofden aanwezig zullen zijn. Het bezoek aan de Verenigde Naties richt zich op een aantal thema’s, zoals diplomatie, wereldhandel en geopolitiek.
Aansluitend richten we ons op de roots van Donald Trump in New York. We bekijken de stad door de ogen van een zakenman, projectontwikkelaar en president van de Verenigde Staten. Donald Trump was vóór zijn presidentschap al één van de bekendste Amerikanen. In de jaren 90 opende de controversiële miljardair zijn eigen gebouwen met de naam Trump. Hij was voor New Yorkers een tijd lang populairder dan hun eigen burgemeester en beloonde zijn turbulente leven in 2016 en in 2024 met het presidentschap. We zien de gebouwen die ooit zijn eigendom waren en bijvoorbeeld de Trump World Tower, tegenover het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. En we zien de Trump Tower met de iconische lobby. Onderweg natuurlijk verhalen over controversiële projectontwikkeling, rechtszaken en de ontwikkeling van zijn vastgoed-portefeuille.
In de namiddag een wandeling over de Highline naar een ontwerp van tuinarchitect Piet Oudolf. Het park is gelegen op een 2,3 kilometer lange verhoogde treinrails die in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd. En we sluiten af in een roof top bar in de nabijheid, bijvoorbeeld in The Gansevoort Hotel. U kunt op eigen gelegenheid ook een bezoek brengen aan het Whitney Museum van Renzo Piano, dat aan de Highline gelegen is.
Dag 6 Zondag 2 november
De laatste ochtend is ter vrije besteding. Er zijn natuurlijk mogelijkheden te over om tijd door te brengen in de stad. Maak een fietstocht door Central Park, een wandeling door hip Brooklyn of duik in een van de geweldige warenhuizen en boekhandels. De begeleiding zal u van suggesties voorzien ter plaatse.
Bezoek bijvoorbeeld het MoMA, wereldwijd een van de meest toonaangevende musea voor moderne kunst. U vindt er vooral schilder- en beeldhouwkunst uit de 20e eeuw, maar het museum besteedt ook aandacht aan architectuur, design, tekeningen, fotografie, film en andere kunsttakken. Tot de indrukwekkende collectie behoren werken van Van Gogh, Mondriaan, Warhol, Monet, Matisse, Miró, Picasso en vele anderen.
Het Metropolitan geldt als het Amerikaanse Louvre. We vinden er o.a. werken van Titiaan, Rembrandt, Frans Hals en El Greco.
In de loop van de middag naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.
Dag 7 Maandag 3 november
Aankomst in de ochtend op Schiphol.
Nb: programmaonderdelen en – volgorde onder voorbehoud van wijzigingen