Dag 1 Vrijdag 23 augustus
We reizen naar Londen, waar we in de middag aankomen. Vervolgens is er een ontvangst bij de Royal Academy of Art door Axel Rüger, voormalig directeur van het Van Gogh Museum en nu directeur van deze prestigieuze Engelse instelling. De Royal Academy of Arts, meestal aangeduid als Royal Academy, is een ruim 250 jaar oude Britse kunstinstelling, gevestigd in Burlington. Het is in de eerste plaats een exclusieve kunstenaarsvereniging met 80 leden. Naast het beheren van een bibliotheek en een kleine permanente kunstcollectie, organiseert het instituut jaarlijks enkele grote tentoonstellingen, waarvan de Royal Academy Summer Exhibition de bekendste is. Daarnaast biedt de Royal Academy onderdak aan de Royal Academy Schools, de oudste kunstacademie van Engeland.
In de namiddag reizen we door naar Oxford en is er een rondleiding door New College. Hierna gezamenlijk diner waarbij we uitgebreider kennis kunnen maken met de verschillende sprekers van de Vrije Academie.
Dag 2 Zaterdag 24 augustus
Frederike Upmeijer geeft in de ochtend een inleiding met als titel: De Middeleeuwen, manuscripten en de ‘Norman style’. Het geloof en de kerk staan centraal in deze eeuwen. Met geïllustreerde evangeliën trokken monniken via Ierland naar de nieuw gestichte kloosters in heel Groot-Brittannië. Prachtige voorbeelden uit vooral de vroege middeleeuwen met dier-en vlechtornamentiek. Pelgrims op zoek naar absolutie in Rome, of Santiago da Compostella op het vasteland, doen allemaal Canterbury aan. Romaans (Norman) en Gotiek manifesteert zich aldaar in de bouw van de kathedraal.
Liesje Schreuders zal ingaan op Alice in Wondeland en de Victoriaanse literatuur en combineert dit met een toelichting over Fantasy en fantastische verhalen: van Lewis Carroll to C.S. Lewis and beyond.
Oene Dijk zal in zijn lezing Architectuur in Oxford, een geschiedenis van stijlen, de verschillende perioden in de architectuurgeschiedenis van Oxford tonen. Van de romaanse/ Angelsaksische periode (The Saxon Tower of St Michael at the North Gate (1040) en de St George’s Tower, Oxford Castle (11e eeuw) via de gotiek (Magdalen College Tower – 1492-1509) en het neoclassicisme (Queen’s College -1693-1737) en de barok (Blenheim Palace -1705-1722) en het Palladianisme (Radcliffe Camera -1737-1749).
’s Middags maken we een wandeling door het centrum van Oxford met een aantal van de belangrijkste historische monumenten zoals de Bodleian Library en Christ Church Cathedral. De geschiedenis van de stad en het universitaire systeem komen aan de orde.
We wandelen diezelfde dag ook naar het kerkje van Binsey, buiten Oxford, in ‘the meadows’ gelegen, om iets van die middeleeuwen te ‘proeven’.
Er bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren. U kunt zich inschrijven voor het diner als u dit graag met anderen van de groep zou doen. De begeleiding doet een voorstel voor een restaurant. Dit hoeft u pas ter plaatse te beslissen.
Dag 3 Zondag 25 augustus
Frederike Upmeijer geeft in de ochtend een inleiding met als titel: Portretten. De Engelse kunst vanaf Hendrik VII kenmerkt zich door een ongelooflijke hoeveelheid portretten. Het Koningshuis, de adel en andere belangwekkende families lieten zich graag vereeuwigen. Het portret is tot en met deze tijden niet weg te denken uit de Engelse kunst. De voorbeelden uit de achttiende eeuw tot en met nu komen zeker ook aan bod.
Liesje Schreuders geeft een inleiding met als titel: ‘The Men of 1914’ (over T.S. Eliot, Ezra Pound e.a.)
We bezoeken deze dag het Ashmolean Museum, waar van Romeinse Oudheid tot en met de hedendaagse kunst te bewonderen is. Het Ashmolean Museum is het oudste in Groot-Brittannië, opgericht in 1683 en ondergebracht in een speciaal voor de collectie ontworpen gebouw uit 1848. We kunnen ons dit eerste bezoek concentreren op de Renaissance en Barok kunst.
Diner op eigen gelegenheid.
Dag 4 Maandag 26 augustus
Frederike Upmeijer geeft ’s ochtends een inleiding met als titel: De negentiende eeuw in Engeland. De klassieke architectuur laat al eeuwenlang invloed achter. In de 18e eeuw komt er een mode, die men in Engeland Palladianism noemt: navolging van de 16e-eeuwse Italiaanse architect Palladio. Vaak komen deze staaltjes van architectuur voor in de Engelse landschapstuin.
De Royal Academy of Arts met voormalig directeur Joshua Reynolds had veel invloed in de academische kunst (Reynolds is de ontwerper van een raam in de kapel van ‘ons’ New College), maar er zijn ook vernieuwers bijvoorbeeld in de landschapsschilderkunst zoals John Constable en William Turner.
In de lezing Moderne Architectuur in Oxford geeft Oene Dijk een overzicht van de 20ste en 21ste eeuw architectuur in Oxford. Van het functionalisme (St Catherine’s College -1962) tot het postmodernisme (Saïd Business School – 2001) en het neomodernisme (Investcorp Building -2015) (Blavatnik School of Government, University of Oxford -2016) en het Westgate Centre (2017).
’s Middags brengen we een bezoek aan Blenheim Palace in Woodstock, even buiten Oxford gelegen. Het paleis is de zetel van de hertog van Marlborough, maar zowel het gebouw als de omliggende tuinen zijn open voor het publiek. Winston Churchill is hier geboren en ligt begraven in het nabijgelegen dorp Bladon. De landschapstuinen van Blenheim zijn indrukwekkend.
Indien mogelijk wonen we in het begin van de avond een Evensong bij in een van de colleges, waarschijnlijk Christ Church Cathedral.
Diner op eigen gelegenheid.
Dag 5 Dinsdag 27 augustus
Frederike Upmeijer geeft deze ochtend een inleiding met als titel: Moderne Meesters. De 20e en 21e eeuw van de Britse kunst, met de beroemdste meesters Lucian Freud en David Hockney zullen dit college onderwerp zijn. Maar ook de Young British Artist met als bekendste Tracey Emin en Damian Hirst zullen aan bod komen. Plus een huidige generatie Engelse kunstenaars met onder andere Anthony Gormley, Grayson Perry en Jeremy Deller.
Liesje Schreuders gaat deze ochtend nader in op William Shakespeare & Oxford.
De middag is ter vrije besteding. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de botanische tuinen of omring uzelf met erfgoed en geschiedenis in The Randolph Hotel, een monument geïnspireerd op de prestigieuze universiteit van Oxford, voor een fabuleuze High Tea. Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan één of meer typische pubs, zoals de Eagle & Child, waar schrijvers als Tolkien en C.S. Lewis elkaar ontmoeten voor gesprekken over literatuur onder het genot van warm bier. In de avond een gezamenlijk afsluitend diner in New College.
Tijdens een tweede bezoek aan het Ashmolean zou u de moderne kunst afdeling kunnen bezoeken.
Diner op eigen gelegenheid.
Dag 6 Woensdag 28 augustus
In de ochtend vertrekken wij vroeg naar Londen waar we een wandeling maken onder leiding van Liesje Schreuders met als thema de Bloomsbury group. In de loop van de middag reizen we terug naar Nederland.
- programmaonderdelen en –volgorde onder voorbehoud.
- Het excursieprogramma vindt plaats in groepen van maximaal 25 personen, de lezingen worden voor de gehele groep gegeven. Het kan voorkomen dat de excursies begeleid worden door een Engelssprekende specialist.