De Royal Society werd op 28 november 1660 opgericht door wetenschappers om de kennis van natuurkunde te delen. Op voorspraak van Christopher Wren in Cresham College. De Royal Society vormde een belangrijke basis de ontwikkeling van de wetenschappen. Vooral in de 18e en de 19e eeuw was Londen als hoofdstad van het Britse Rijk het absolute politieke en economische machtscentrum van de wereld en kwamen de wetenschappen verder tot bloei. Tijdens het victoriaans tijdperk werden in Londen twee grote wereldtentoonstellingen georganiseerd: in 1851 de Great Exhibition en in 1862 de International Exhibition. Zes miljoen mensen, een derde van de gehele Britse bevolking, bezochten de tentoonstelling en in totaal bracht deze £186.000 op. Dit geld werd gebruikt om grootse musea te bouwen. Deze Victoriaanse musea, waaronder het wereldberoemde Natural History Museum, het Science Museum en Kew Gardens zijn instanties waar we een blik achter de schermen krijgen en waar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoek in natuurkunde, biologie en scheikunde aan de orde komen.
Dag 1
Afhankelijk van uw vervoerskeuze komen we in de loop van de ochtend aan in Londen en starten we met een gezamenlijke ‘werk’lunch in de gerenommeerde Linnean Society. De Linnean Society of London is ‘s werelds oudste actieve biologische genootschap. De Society ontleent zijn naam aan de Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus (1707–1778) wiens botanische, zoölogische en bibliotheekcollecties sinds 1829 worden beheerd en waar wij een bezoek aan zullen brengen. Op een bijeenkomst van de Society in 1858 werden voor het eerst artikelen van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace gepresenteerd waarin de theorie van evolutie door natuurlijke selectie werd uiteengezet. De Linnean Society publiceert The Biological Journal, een van de oudste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. In deze markante bakermat der wetenschappen zal Rob van Hattum beginnen met een inleiding om de toon te zetten voor ons verblijf in de stad en hetgeen op stapel staat de komende dagen. Lokale deskundigen zullen deze lunch ook luister bij zetten. Ook Norbert Peeters zal een fascinerende beschouwing geven over het mysterie der mysteriën.
Dag 2
Fred Spoor is gefascineerd door botjes en schedels en onderzoekt als paleontoloog de eerste mensen en mensapen. Hij richt zicht op de oorsprong van de menselijke evolutie, voornamelijk tussen één en vier miljoen jaar geleden. Met behulp van scanners en computertechnieken kan Spoor reconstructies maken van oude beschadigde schedelresten. Zo hoopt hij de ‘missing links’ te vinden in de menselijke evolutie. Twintig jaar geleden was het raak met de vondst van een schedel die de soortnaam Kenyanthropus platyops kreeg. Misschien een geheel nieuwe mensachtige. Wat wordt de volgende vondst in de zoektocht naar de vraag; waar komen we vandaan? Fred Spoor, die onderzoek doet bij het Natural History Museum leidt ons, samen met collega’s, rond achter de schermen van dit museum met de focus op het vooraanstaande wetenschappelijk onderzoek wat hier verricht wordt.
Het fabuleuze Natural History Museum vertelt het verhaal van onze planeet en haar bewoners. Met een collectie van 80 miljoen objecten is het een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. In het Darwin Centre zijn op acht verdiepingen liefst 22 miljoen insecten en plantensoorten ondergebracht en in het Earth Lab ontdekken we alles over mineralen, kristallen, fossielen en edelstenen. De enorme collecties gewervelde dieren, ongewervelde dieren, planten en microben van het museum ondersteunen de unieke expertise van de medewerkers op het gebied van evolutionaire biologie, biodiversiteit en systematiek. Er wordt aardwetenschappelijk onderzoek gedaan; van de vorming van het zonnestelsel en de evolutie van leven door de tijd tot de karakterisering van nieuwe minerale soorten.
In de middag gaan we naar The Royal Institution alwaar we het Faraday Museum, een kleine collectie in de kelder van de Royal Institution van de voormalig professor aan het Royal Institute en ‘vader van de elektriciteit’. Het museum herbergt zijn originele apparaten, manuscripten, afbeeldingen en persoonlijke memorabilia. De expositie omvatten ook het magnetische laboratorium van Faraday. Rob van Hattum zal hier ingaan op de rol van energie en elektriciteit op de evolutie van onze samenleving.
Dag 3
De Royal Botanic Gardens in Kew heeft een verbluffend diverse verzameling planten en vormt de thuisbasis van meer dan 14.000 bomen. Norbert Peeters zal verhalende de geschiedenis schetsen van deze wereldberoemde plek. Rob van Hattum gaat in gesprek met betrokken deskundigen waarbij het belang van de collectie vroeger en nu tot uiting komt. Het Kew Palace, opgetrokken in rode baksteen, en lange tijd het zomerverblijf van de koninklijke familie is het oudste gebouw in het park. Halverwege de 18e eeuw werden er meer mooie bouwwerken en folly’s opgetrokken, werd er een medicinale kruidentuin aangelegd en werden steeds meer exoten aangeplant in opdracht van de prinses of Wales, Augusta van Saxen-Gotha, een gepassioneerd tuinliefhebster. Nieuw en onbekend plantmateriaal dat door ontdekkingsreizigers terug naar Engeland werd genomen kwam hier terecht. Men experimenteerde, zaaide en kruiste en zogenaamde plantenjagers werden de wereld rond gestuurd.
Zo kon Kew uitgroeien tot een der meest gerenommeerde botanische tuinen ter wereld en ook het centrum van waaruit veel nieuw ontdekte landbouwgewassen over de toenmalige kolonies verspreid werden. Halverwege de 19e eeuw werd het park staatsbezit en begon de bouw van de bekende grote Victoriaanse kassen, het Palmhouse en het Temperatehouse.
De middag is vrij. Bezoek bijvoorbeeld het Science Museum dat een overzicht geeft van een aantal grote wetenschappelijke uitvindingen van de laatste driehonderd jaar Het werd geopend in 1857, waarbij een deel van de initiële collectie werd aangeleverd door de Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures & Commerce, naast items die niet aan bod konden komen in de Great Exhibition van 1851. Tot de pronkstukken van de permanente tentoonstelling behoren onder meer de Stephenson’s Rocket en de Puffing Billy, de eerste straalmotor en een reconstructie van het vergrote model van het DNA van Francis Crick en James Watson.
Of ga naar de Science Gallery London waar King’s College door kunst, wetenschap en gezondheid te verbinden innovatie in het hart van de stad tracht te stimuleren. Het is te vinden vlakbij London Bridge waar ook The Shard is verrezen met op een van de hoogste etages de Darwin Brasserie met spectaculair uitzicht over de stad. Natuurlijk biedt Londen de meest vooraanstaande kunstcollecties ter wereld.
Facultatief kunt u deelnemen aan een architectuurwandeling, dit om een heel andere blik op het welbekende Londen te krijgen. Wereldvermaarde architecten staan achter de ontwerpen en futuristische kenmerken van innovatieve gebouwen in de City maar ook op de zuidoever van de Theems. We zien een nieuwe generatie wolkenkrabbers rond St. Mary Axe 30 – Gherkin (Foster): Heron Tower (Kohn Pedersen Fox), Cheesegrater (Richard Rodgers), Walkie Talkie (Rafael Vinoly) en Pinnacle (Kohn Pedersen Fox). Net als the Gherkin is de City Hall een ontwerp van de Britse architect Norman Foster en ondanks dat het gebouw er super futuristisch uit ziet is het gebouw ondertussen alweer bijna 15 jaar oud. We wandelen over de Millenium Bridge (Arup en Foster) naar de Tate Modern. De Zwitserse architecten Herzog & De Meuron wisten de integriteit van het oorspronkelijke gebouw te bewaren door het extensieve gebruik van glas. Het torenhoge gebouw dat bekend staat als ‘The Shard (Renzo Piano); telt tweeënzeventig verdiepingen met woningen, een zakenhotel, kantoren, restaurants, een uitzicht platform en ruimtes voor evenementen. We eindigen bij Borough Market, één van de bekendste markten van Londen. Iedere nacht slaan inkopers van restaurants en winkels hier hun groenten, fruit, vis en vlees in. Op en rond de markt zijn veel betaalbare maar goede cafés, pubs en restaurants te vinden.
Dag 4
In de ochtend gaan we naar Down House in Kent, zo’n 25 km. van het centrum van Londen gelegen. Hier zal Paul White een inleiding geven waarbij onbekende aspecten van Darwin als wetenschapper naar voren komen. Down House werd door Darwin veertig jaar gebruikt om zijn evolutietheorie te ontwikkelen. Hij woonde daar vanaf 1842 en gebruikte zijn huis en omgeving als zijn wetenschappelijk onderzoeksstation. Zijn wetenschappelijke geschriften vormen de basis van het moderne begrip van de patronen van natuurlijk leven, de oorsprong van mens en dier, biodiversiteit en behoeften aan natuurbehoud. De plek omvat het huis van Darwin, zijn proeftuin en het platteland direct rond zijn eigendom. De kassen staan vol met planten die Darwin kweekte voor zijn botanische onderzoeken. Hij bestudeerde planten met bijzondere eigenschappen waaronder orchideeën, vleesetende planten en klimplanten zoals zonnedauw. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af waarom de verschillende soorten orchideeën zo geëvolueerd zijn dat ze één bepaalde insectensoort aantrekken. Hij heeft hier een hele serie botanische boeken geschreven die nu nog steeds belangrijk zijn.
Omdat hij alles vond wat hij nodig had voor zijn wetenschap, verliet hij de plaats zelden tot aan zijn
We bezoeken ’s middags de Royal Observatory Greenwich, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het werd opgericht in 1675 en werd een springplank in de ontwikkeling van de astronomische vaardigheden, die destijds hielpen bij nautische verkenning en handel; navigatie, tijdregistratie en cartografie. We richten ons op de geschiedenis van de tijd zelf met klokken, uurwerken en andere tijdregistratie-elementen die de wereld hebben veranderd.
In de avond terug naar Nederland.
Studiemiddag
Voorafgaand aan de reis organiseren we een studiemiddag. Hier zal Rob van Hattum in gesprek gaan met een aantal wetenschappers en vooruitlopen op het programma in Engeland. Onder anderen Arwen Deuss houdt hier een lezing. De eerste verdieping in andere Grote Vragen vindt hier al plaats.
NB: programmmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud