null

Joan Veldkamp

Joan Veldkamp (1965) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en Journalistiek aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam. Na vijftien jaar te hebben gewerkt voor verschillende media, vertrok ze in 2005 naar Japan waar ze correspondente werd voor De Volkskrant, Elsevier en BNR Nieuwsradio.

In Japan volgde ze de politieke en economische ontwikkelingen op de voet en schreef ze bevlogen reportages o.a. over de meedogenloze Japanse onderwereld (yakuza) in de uitgaansbuurten van Tokio en de dienstbare geisha’s in Kyoto, maar ook over de gekte rondom sumoworstelaars.

In 2009 verhuisde Joan Veldkamp naar Sjanghai, China, waar ze werkte voor Elsevier en de NOS. Behalve China behoorden ook Zuid-Korea en Japan tot het werkgebied.. Zij maakte talloze radioreportages en is momenteel freelance editor/ reporter en gastspreekster. Haar boek over Shanghai als toevluchtsoord, waarin ze de ontroerende verhalen verteld over een Nederlandse familie die in het kamp beland en over twee Duitse jongetjes die in het getto een even armoedige als opwindende jeugd beleven, staat gepland voor september…

null

Kester Freriks

Kester Freriks (Jakarta, 1954) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde met als bijzondere richtingen Literatuur- en Theaterwetenschap.
In 1979 verscheen de verhalenbundel Grand Hotel Lembang. Sinds 1981 is Kester Freriks verbonden aan NRC Handelsblad, waarvoor hij toneelrecensies, beschouwingen, reportages, natuurscènes en reisverhalen schrijft. In 1982 ontving hij de Van de Hoogt-prijs voor zijn roman Hölderlins toren. In 2009 publiceerde vogelkenner Kester Freriks zijn poëtische portretten van driehonderd Nederlandse vogelsoorten. In het in november 2016 uitgekomen Het nieuwe vogels kijken – Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen voegt hij daar ruim tweehonderd soorten aan toe: exotische dwaalgasten uit verre streken en landen overzee. Wederom een uitgave met fraaie illustraties uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

null

Willem Melching

Dr. Willem Melching is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context.

In het kader van zijn werkzaamheden begeleidt hij geregeld reizen en geeft hij in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Publiceerde over de Republiek van Weimar, de DDR en het Derde Rijk. Recentelijk verschenen van zijn hand een geschiedenis van de DDR, een Hitler-biografie en recentelijk het essay Waarom Duitsland?

null

Redmond O'Hanlon

Redmond O’Hanlon (Dorset, 1947) is naast een Brits avonturier, reisboekenschrijver en wetenschapper ook een groot kenner van het werk van Charles Darwin. Hij studeerde Engelse literatuur aan Merton College in Oxford en werkte later op St.Anthony’s College. Gedurende vijftien jaar was hij redacteur van The Times Literary Supplement op het gebied van natuurlijke historie en hij is sinds 1984 verbonden aan de Royal Geographical Society. Bij zijn reizen in Borneo, het Amazonegebied en in Congo, speelde het gedachtegoed van Darwin altijd een grote rol. In 2009 voer hij mee op het schip dat de historische reis van Darwin met de Beagle herdacht. Op 9 mei 2012 won de reisserie O’Hanlons Helden de zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma van het jaar.

null

Angela Dekker

Angela Dekker studeerde theaterwetenschappen, is journaliste en schrijft onder andere reportages en artikelen voor Vrij Nederland. In 2003 verscheen Onbekende soldaat. In 2007 verscheen Verloren verleden, waarin Angela Dekker op zoek gaat naar het lot van de opeenvolgende generaties Russische ballingen en emigrés.  In 2013 verscheen Diplomaat van de Tsaar van haar hand over de Russische vluchtelingen die na de Revolutie van 1917 strandden in Den Haag. Samen met co-auteur Jessica Voeten werkt zij momenteel aan de biografie over Mata Hari en haar tijd die omstreeks mei 2017 bij uitgeverij Atlas/Contact zal verschijnen.

null

Maarten van Rossem

Prof. dr. Maarten van Rossem (1943) studeerde van 1962 tot 1970 geschiedenis in Utrecht. Hij promoveerde in 1983 op een studie over joodse intellectuelen in de Verenigde Staten. In 1996 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie en is hoofdredacteur van het maandblad Maarten!.

null

Ria Ophof

Drs. Ria Ophof studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zij startte in 1987 haar eigen bedrijf ‘Spieghel der Consten’ en gaf vele jaren cursussen kunstgeschiedenis gebaseerd op het colloquium van de Universiteit Leiden. Zij heeft talrijke kunstreizen naar het buitenland georganiseerd en begeleid, waaraan vele honderden cursisten hebben deelgenomen.

null

Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt (Amsterdam, 1953) is bioloog en schrijver, groeit op in Amsterdam en start daar zijn studie biologie. Hij verruilt de Amsterdamse Universiteit voor die van Leiden, om opgeleid te worden door leerlingen van de Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen.
Na zijn studie verblijft evolutiebioloog Goldschmidt vijf jaar in Tanzania om in het Victoriameer “furu” te bestuderen, kleine baarsachtige vissen, cichliden, die razendsnel opsplitsen in nieuwe soorten en daardoor de droom zijn van elke darwinist.
In 1994 krijgt hij als schrijver nationale bekendheid met zijn boek Darwins Hofvijver. In 2000 verschijnt van zijn hand de essaybundel Oversprongen, een koppeling tussen kunst en wetenschap met persoonlijke, vaak tegendraadse observaties, waarvoor hij in 2001 de Jan Hanlo Essayprijs ontvangt. In 2004 was hij één van VPRO’s Zomergasten en in 2007 hield hij de Huizingalezing onder de titel ‘Doen alsof je doet alsof’. Sinds 2008 is hij adviseur aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In september 2016 verscheen in New York een bundel met zijn essays onder de titel ‘The Other Left Side’.

null

Joyce Roodnat

Joyce Roodnat (1955) schrijft sinds 1980 voor NRC Handelsblad. Van 1995 tot 2005 was ze chef kunst van die krant. Nu is ze cultureel commentator. Roodnat begon haar carrière als film critica, maar zij breidde al spoedig haar specialismen uit naar theater, dans en (Nederlandse, Angelsaksische en Italiaanse) literatuur. Van 2002-2011 schreef ze de wekelijkse wandelrubriek ‘Aan de wandel’.

Van 2003-2011 organiseerde ze dvd-series voor NRC Handelsblad: ze selecteerde kwaliteitsfilms en begeleidde die met een beschouwing. Deze activiteit werd in 2005 bekroond met de Louis Hartlooperprijs voor filmessayistiek en in februari 2007 met de Culturele Prijs van de Italiaanse Kamer van Koophandel. Roodnat schreef twee romans, de stijlgids ‘Een kwestie van lef’ en de essaybundels ‘Vrouwen zijn leuker’ en ‘Wat wil de vrouw’. In oktober 2013 kwamhaar wandelboek ‘Atlas der Neederlanden uit. In 2016 verscheen Volgens Fiep waarvoor Joyce Roodnat zich liet inspireren door de veelzijdigheid van het werk van Fiep Westendorp. Roodnat schreef bij honderd illustraties van Westendorp wijsheden, levenslessen en andere frivoliteiten.